Вижте какви са исканията им

Превозвачите излизат на протест утре заради неизплатени помощи за подпомагане на бизнеса. Преди това обаче днес те ще проведат среща със социалния министър Гълъб Донев.

"Никога не сме имали претенции кога ще бъдат разпределени средствата, това не е причината за нашия протест. Причината е липсата на останалите мерки. От 1 юни нямаме мярката 290 лв., а 60/40 беше направена с 40% спад в оборота. Искаме мярката 60/40 да бъде с 20% спад в оборота, да се възстановят тези 290 лв. помощ, както да се намери вариант за компенсиране на високите цени на горивата", заяви Магдалена Милтенова, председател на Конфедерация на превозвачите.

По нейните думи протестът не е политически и ако се постигне договорка със социалния министър, демонстрацията може да се отмени.

Обмислят компенсации за общинските транспортни дружества заради COVID кризата

"Имахме сериозни затруднения в изплащането на възнагражденията. За август месец нямахме абсолютно никаква помощ", обясни Милтенова.

Според нея оправданието е било актуализацията на бюджета.

От своя страна Красимир Цветков от Националния таксиметров синдикат сподели, че са формулирани 5 искания.

"Искаме облекчаване на данъка по подобие на механизма, въведен през 2021 г. и изработване на ясна стратегия за транспорта и справяне с нерегламентираните превози", подчерта той.

Йонко Иванов, председател на СПАМП заяви, че желанието им е да има промяна, исканията не са толкова финансови.

"Искаме ревизия на дейността на ръководния екип Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация". Подготвяме масов протест на учебни автомобили в края на октомври", съобщи той.

 

Всичко по темата гледайте във видеото.