До 12 октомври е срокът за кандидатите за президент

Общо 22 партии и 7 коалиции успяха да се регистрират за предстоящите избори. Срокът изтече в 17 часа. В последния ден избраха да  внесат документи от БСП, „Демократична България” и Атака. На сцената за тези избори освен нови играчи се появиха и  нови политически приятелства. Така партиите на Петър Москов и Цветан Цветанов, които също избраха последния момент за регистрация, тръгват с обща коалиция.

Срокът за регистрация за президент  на Инициативните комитети е 4 октомври. А до 12 октомври трябва да станат ясни имената на всички кандидат - депутати и кандидат-президентски двойки.

В последния ден, но с уверена заявка за първото място на предстоящите избори се регистрираха и БСП.

ПРЕДИ ВОТА: Нова заявка за управление и нов проблем пред ЦИК (ОБЗОР)

„Целта е за победа, но има и втора по-сериозна – да съставим редовен кабинет, който да се заеме с проблемите. Сигурни сме, че и в следващия парламент правителство без БСП не може да бъде съставено”, коментира Корнелия Нинова.

Тя увери, че въпреки че се регистрират и за президентските избори, стоят зад кандидатурата на Румен Радев и Илияна Йотова. „Демократична България” също от четвърта политическа сила досега се прицели в първите 3 позиции.

„Трябва да спрем да се опитваме един месия да смени друг. Трябва да започнем да се опитваме да мислим за това как най-накрая да спечели България и това може да стане само с демократично мнозинство. Това би могло да се осъществи само чрез „Демократична България”, заяви Христо Иванов.

От „Демократична България” се регистрираха и за президентските избори, но още нямат окончателно решение дали ще се включат и в тази битка. Междувременно се появи нова коалиция – „Национално обединение на десницата”. Тя събра партиите на Петър Москов и Цветан Цветанов.

 

 

„При нас поне е чисто и ясно, ние сме десницата. Не ни е срам да го заявим, убедени сме в принципите на дясното”, заяви Петър Москов.

В надпреварата се включват и Атака. А Волен Сидеров се кандидатира и за президент. 

„През 2006г. бях на балотаж с другаря Първанов. Той беше също като Радев сега – безалтернативен”, каза Сидеров.

А от Брюксел лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ обяви, че ще канят наблюдатели за вота от европейската партия на либералите АЛДЕ.

В Европарламента ДПС се оплакаха и от „репресии върху свободната воля на българските граждани на миналите избори”.