Инфекционистът очаква сериозен ръст в броя на новите случаи

Броят на заразените ваксинирани в България е много по-висок, отколкото в другите страни. Има обаче и немалък процент хора с купени сертификати. Това заяви в ефира на „Здравей, България” д-р Апсарух Илиев - завеждащ лаборатория по инфекции към университета в Берн.

11% положителни проби за COVID-19

„Имам между 10 и 50 съобщения от хора, които казват, че личният им лекар продава сертификати. Това е проблем, от който ние няма да избягаме и трябва да се отнесем сериозно към него”, добави той.

Данните от информационния портал показват, че за изминалото денонощие от 2142 новозаразени с коронавирус, 288 са били ваксинирани. Деветима ваксинирани срещу COVID-19 са загубили битката с вируса.

Д-р Илиев обясни, че ваксината не предпазва от заразяване, но ваксинираните прекарват по-леко вируса. „Хора, които се кълняха, че няма вирус, ми се обаждат с разплакан глас и се питат не трябваше ли да се ваксинират. Ситуацията не е лесна”, коментира медикът.

Прогноза: Новозаразените у нас може да достигнат 10 хиляди дневно

Според него, със застудяването през октомври и ноември, броят на заразените ще се увеличи. „Има много голям процент скрити болни. Много приятели ми звънят и ми казват, че са болни, но не са регистрирани по официалните канали. Опасявам се, че ще стигнем до много висок брой на заразени”, смята д-р Илиев.

Той е на мнение, че ситуацията изисква по-строги мерки за носенето на маски и събирането на много хора на едно място.

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.