Причината са повишените цени на петрола и природния газ на международните пазари

Горивата у нас ще продължат да поскъпват поне до края на година. Това прогнозираха от Българската петролна и газова асоциация. Причината са повишените цени на петрола и природния газ на международните пазари.

До края на месец декември цените на основните горива ще скочат с още между 3 и 5 процента. Това означава, че ще плащаме с между 5 и 7 стотинки повече. Според експертите с настъпването на Нова година обаче ситуацията на международните пазари ще се стабилизира и едва тогава цените на горивата ще спрат да се катерят нагоре.

Каква е ситуацията на пазара от началото на годината? За предходните 12 месеца всички основни горива у нас са поскъпнали с 50 стотинки. За дизел плащаме с около 54 стотинки повече за литър. Почти с толкова е поскъпнал и бензинът. В сравнение с преди 12 месеца пропан бутанът бележи ръст от 38 на сто за литър.

В много западни страни ситуацията не е по-различна. Например бензинът и дизелът в страни като Великобритания, Португалия, Нидерландия, Норвегия и Италия се търгуват за над 3 лева за литър. Там горивото е най-скъпо. От друга страна, най-евтини са основните горива в Беларус и Турция, където струват под 1,5 лева за литър.

„Предполагам, че цените ще вървят нагоре не със стръмни темпове, но това ще е поне до края на годината. Зимният период, когато използваме фосилни горива за отопление, няма как да не се отрази. Прогнозата, моята лична, и надеждата ми е, че в рамките на 5 до 7 стотинки бихме могли да се придържаме, стига да няма нови колебания”, заяви Живодар Терзиев от Българската петролна и газова асоциация.

„Идва зима, идват прогнози за студена зима, включително някои от държавите мислят за производство на електроенергия от петролни продукти, не от природен газ, така че всичко това напомпва цените на петролните продукти нагоре”, обясни Андрей Делчев от Българската петролна и газова асоциация.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.