Коментират Милко Божанков от „Обединени родители” и Асен Александров, директор на 51 СУ

До дни се очаква да бъде издадена заповед на здравния министър, с която маските в клас да станат задължителни за учителите и учениците след 4 клас. Новата мярка обяви в четвъртък главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Темата отново раздели общественото мнение на две.

„Щом така са преценили здравните власти, аз им се доверявам”, заяви Асен Александров, директор на 51 СУ „Елисавета Багряна”. Той обаче поиска конкретни предписания за това как да се действа, ако някое дете отказва да носи маската.

Кунчев: Маските в клас за учителите и по-големите ученици ще станат задължителни

„Имам три декларации от родители, в които се казва, че децата няма да носят маски, защото това противоречи на Конституцията. Институциите, когато дават такива предписания, да кажат какво става, когато някое дете не иска да носи”, коментира още Александров. Към момента глобите се налагат на директорите.

Милко Божанков от „Обединени родители” пък е на обратното мнение.

„Някой доказа ли, че тези маски работят? Повечето изследвания показват, че пропускливостта на масовите маски е такава, че този вирус минава на 90%. Тоест трябва да се носят специални маски, а те струват между 20 и 50 лева”, заяви Божанков. Според него стандартните маски предизвиквали обриви и пневмонии.

„Каквото и да направим, се посреща на нож. Отворим прозореца да проветрим – после 5 оплаквания за настинали, излязат на двора – влажно било”, обясни директорът на 51 СУ.

„Трябва да си поемат отговорността здравният министър и министърът на образованието, не учителите”, смята Божанков.

Проверка на NOVA показа, че педагозите в столичното 107-о училище в София не свалят маската от първия до последния час. 

Учениците също прекрачват прага на училището винаги с маски. А само най-малките – до четвърти клас, ги свалят по време на час. 

 

 

За Георги Бърдаров, който е шести клас носенето на маска не е проблем. 

„Свикнах с маската, но все пак се диша по-лесно без нея”, казва ученикът.

А като я носят и в класната стая, и по коридорите, Георги и съучениците му се надяват, че няма да се върнат към онлайн уроците. 

Междувременно прокуратурата поиска отговор от здравния министър д-р Стойчо Кацаров за това има ли издадена заповед за контрол на ваксинацията у нас. От държавното обвинение питат още дали са известни случаи на „издаване” на сертификати без извършено имунизиране. Прокуратурата очаква в кратък срок и информация за правилата при прием на заразени деца в болниците.

303 деца заразени с COVID-19 само за денонощие

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.