Те са обвиени в умишлен палеж

Арестуваха родителите на двете деца, които загинаха при взрив във Варна. Майката и бащата са обвинени в умишлен палеж, при който момиче на 4 години и момченце на 1 загубиха живота си.

Трагедията стана късно снощи в квартал „Владислав Варненчик”. Пожар обхвана апартамент, последва и взрив. Пострадала е и съседка от горния етаж.

Две деца загинаха при пожар във Варна (ВИДЕО+СНИМКИ)

Пожарът обхваща апартаментът минути след 22 часа. Огънят е бил толкова силен, че пламъците достигат до четвъртия етаж на сградата. Загиват две деца. Родителите им се спасяват.

Александър Кирилов е един от първите съседи, които ги виждат. „И двамата плачеха. Мъжът ми разказа, че се е прибирал от магазина, имало е пушек. Изкарал жена си отвън, но димът бил много голям. Скочил е през прозореца”, разказа той.

Родителите са задържани, като се води досъдебно производство за умишлен палеж. „Опитали са се да изведат децата, но безуспешно”, заяви Атанас Михов - директор на ОДМВР-Варна.

„Смятаме, че пожарът е възникнал в резултат на човешка дейност. Огнището е установено. Това е било помещението, където са се намирали двете деца”, каза Красимир Конов - окръжен прокурор на Варна.

В Трето районно, където са отведени, майката не е успяла да обясни на властите какво се е случило. „Постоянно променя версиите си. С нея е работил психолог и ще продължава да работи. Ще се назначават и психически експертизи”, посочи Атанас Михов.

Пожар остави без дом 12 души във Велинградско

За момента се изключва версията, че пожарът е запален, за да се прикрие умишлено убийство на децата. „Установено е по категоричен начин, че смъртта е настъпила от вдишване на дим, който е вследствие на горенето”, заяви Красимир Конов.

Все още не е ясно и как е тръгнал огънят. „Гърмът, който са възприели съседите, е от малка газова бутилка, но е бил следствие на пожара, а не причина за него”, каза Атанас Михов.

Семейството е живеело в жилището под наем от около година и половина. Поради невъзможност да заплатят сметките си за ток, от около седмица не е имало електричество.

При инцидента е пострадала и 77-годишна жена, живееща в съседство. Тя е била откарана обгазена в болница, където е получила и инфаркт.

Предстои съдът да реши дали да остави в ареста майката и бащата на загиналите деца.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.