Възложители ще могат да прехвърлят дейности само на фирми с капацитет да ги изпълнят

Законодателни промени с цел ограничаване порочната практика на ин хаус процедурите готви Министерството на правосъдието. Според тях възложителите ще могат да прехвърлят до 80% от дейността на подизпълнители. Това обаче ще става само при условие, че фирмата има ресурс да извърши сама всички дейности.

Янаки Стоилов: Подготвяме предложения за законодателни промени

Новите текстове ще залегнат в Закона за обществените поръчки, без да отхвърлят изцяло ин хаус процедурите, обясни министър Янаки Стоилов. По думите му пътното строителство, енергетиката, транспортът са сферите, в които има най-много нарушения.

 

 

„Дружеството „Автомагистрали" печели ин хаус договори, възлага му се строителство, но то няма капацитет. На всички е ясно – и на възложителя, и на изпълнителя. То на свой ред закупува материали, а строителната техника я наема заедно с персонала. Това на практика е едно скрито превъзлагане на строителни работи”, заяви зам.-министърът на правосъдието Иван Демерджиев.

„На Държавната консолидационна компания са предоставени 630 млн. увеличение на капитала. След това тя на 100% авансира тази сума към нейно собствено дружество „Монтажи" и тези средства се насочват за ремонт на язовири”, посочи Красимир Киряков - зам.-министър на икономиката.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.