Пред NOVA здравният министър призна, че идеята се обмисля от експертите

„Зеленият сертификат” да стане вход за влизане в почти всички обществени сгради и обекти у нас. Това е обсъждано на срещи между бизнеса и властта.

Днес пред NOVA здравният министър призна, че идеята за задължителен сертификат на публични места наистина се обмисля от експертите. Очаква се новите мерки, подготвяни от здравните власти, да са ограничителни само за тези места, в които не може да се осигури 100% присъствие с така наречения „зелен сертификат” - както на посетители, така и на служители. Тези обекти обаче, които успеят да направят такава организация, ще работят без ограничения. Модел, който вече се прилага в редица европейски страни.

Кацаров: Утре може да обявим допълнителни мерки срещу инфекцията

От днес така могат да работят заведенията, кината, театрите и фитнесите в София. А ако не отговарят на тези условия, капацитетът им пада до 30%.

Идеята на здравните власти е България да върви по сходен модел с този, прилаган вече в редица държави -  сертификат за достъп до ресторанти, фитнеси и други обществени обекти.

„Това е посоката, която е избрала голяма част от Европа. Ние обсъждаме като една от възможностите също наличието на „зеления сертификат” за присъствие на публични места”, заяви д-р Стойчо Кацаров.

Новите мерки, които експертите готвят, могат да бъдат обявени още утре, но преди да влязат в сила ще се търси консенсус, заяви д-р Кацаров.

„Споделяме и съгласуваме прилагането на тези мерки със засегнатите страни, включително с хотелиерския, ресторантьорския бизнес, туроператорите”, заяви д-р Кацаров.

От Сдружението на заведенията вече са били на няколко срещи със здравните власти, на които е коментирано „зеленият сертификат” да стане задължителен навсякъде, където има струпване на хора.

„Обсъждали сме го и е поет ангажимент. Като изключим хранителните магазини и нехранителните под 200 кв., всички други големи обекти би трябвало да са по същите правила, по каквито сме и ние. Чакаме да видим дали ще го изпълнят, защото те го предложиха това”, заяви Емил Коларов от Сдружението на заведенията.  

Или с други думи - сертификатът за ваксинация, преболедуване или отрицателен тест може да стане необходим почти навсякъде. А антигенните тестове, необходими за документа, ще се покриват от държавата, твърди бизнеса.

„Това, което министерството е заявило, е, че те ще бъдат безплатни, т.е. ще трябва да има мобилни лаборатории, разположени в градовете, където всеки ще може да отиде и да се тества. Казват, че самата манипулация ще трябва да се заплати”, заяви Емил Коларов.

Според бившия здравен министър - проф. Костадин Ангелов, мерките към днешна дата не могат да компенсират, по думите му, „пропиляното лято”.

„Лято, в което можеше да бъде проведена успешна ваксинационна кампания. И президентът, и здравният министър стоят отстрани и наблюдават кризата. Това е много опасно за българите”, заяви проф. Костадин Ангелов.

Страната ни никога не е била по-подготвена да се справи с COVID кризата, твърди д-р Кацаров.

„Системата е добре организирана и в това отношение тя не може да се сравнява с предишните вълни”, заяви д-р Кацаров.

„Положението е изпуснато. Личните лекари са оставени на произвола на съдбата, липсва всякаква организация, COVID зоните не работят, няма достатъчно антигенни тестове, хората си плащат тестовете”, каза проф. Ангелов.

Пред NOVA настоящият здравен министър опроверга твърденията за хаос, неработещи COVID зони и липса на тестове.

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.