Страната постигна споразумение с властите в Будапеща

Румъния прехвърли днес първите десет пациенти с COVID-19 в Унгария за лечение в рамките на споразумение с властите в Будапеща. Те изразиха готовност да поемат част от пациентите в тежко състояние заради недостига на места в румънските болници, съобщава телевизия Диджи24.

Кацаров: Утре може да обявим допълнителни мерки срещу инфекцията

„В рамките на днешния ден, 14 октомври 2021 г., започна трансферът в Унгария на първите пациенти с коронавирус, намиращи се в критично състояние. Става дума за десет пациенти, осем от които бяха настанени в болници в Букурещ и двама в Тимишоара. Те са в стабилно състояние и подлежат на транспортиране. Петима от тях ще бъдат настанени в университетската болница в Сегед, а другите петима - в университетската болница в Дебрецен”, се посочва в съобщение на румънското здравно министерство.

В двата университетски центъра е изпратен и персонал от Румъния, за да се осигури необходимата подкрепа за тези операции, отбелязва министерството.

По-строги мерки в Букурещ заради COVID-19

Унгарският външен министър Петер Сиярто обяви, че Унгария ще помогне на Румъния за лечението на 50 пациенти с COVID-19 в тежко състояние заради липсата на легла в интензивните отделения в Румъния.

Същевременно пациенти с инфекцията в тежко състояние днес бяха транспортирани с военни самолети от Букурещ до други градове в страната. Петима пациенти бяха прехвърлени от столицата в северозападния град Орадя, а други трима - в западния град Тимишоара.

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Източник: БТА