Принудата и насилието се използват все по-рядко

ГДБОП разследва 21 групи за трафик на хора, като част от тях са международни. Само за тази година антимафиотите са помогнали на 50 души, станали жертва на такова престъпление.

Осъдиха 17 българи за сводничество във Франция

Данни на МВР показват, че през изминалата година 336 българи са станали жертва на трафик с цел сексуална експлоатация. Трима от тях са мъже. До месец септември тази година са получени 30 сигнала. 13 жени са получили помощ.

Българките продължават да са на челно място в класацията на народностите, жертви на такова престъпление. Те най-често се трафикират към богатите страни от Западна Европа. Това са Германия, Белгия, Нидерландия, Австрия, Великобритания, Франция, Швейцария.

Социалните мрежи и пандемията са променили и методите за набиране на жени с цел принудителна проституция, отчитат антимафиотите. „Характерното за т.нар. метод на трафикантите „лавър бой" е това, че жертвата дотолкова се влюбва в нaсилника, че е готова на абсолютно всичко, дори и да проституира, само и само да бъде с него”, каза гл. комисар Калин Стоянов - директор на ГДБОП.

През миналата година в Националната комисия за борба с трафик на хора са получени 53 сигнала, отчете вътрешният министър Бойко Рашков, който е председател на структурата. До септември тази година получените сигнали за сексуална експлоатация са 30, а над 13 жени са получили защита.

Разбиха група, принуждавала българки да проституират в Италия

Насилието и принудата за проституция след трафик в чужбина вече са рядкост, сочи статистиката на МВР. „Тъй като се касае за престъпление, което е изключително доходоносно и именно това привлича извършителите на тези престъпления”, заяви Бойко Рашков.

От днес стартира втората част на кампанията за превенция трафика на хора. Тя ще мине под надслов „Не си играй със съдбата им" и е фокусирана върху хората, ползващи платените секс услуги.

„Разследване на NOVA”: Проституцията - бизнес за милиони на ръба на закона (ВИДЕО)

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.