Хотелиери, ресторантьори и собственици са готови на протест

Масово недоволство в различни браншове след новата заповед на здравното министерство. Почти навсякъде ще е необходим зелен сертификат. Собственици на ресторанти, нощни заведения, фитнеси и спортни зали обявиха бойкот на новите мерки. Дори театрите имат притеснения как ще се справят със ситуацията.

Лекари и медицински сестри излизат на протест

„Хубавата идея за зелените сертификати беше опорочена с вчерашната заповед. Държавата не се вслуша в бизнеса. Ние искахме да се включи и държавната администрация и да се признаят тестовете за антитела. Те трябваше да бъдат признати поне за няколко месеца”, каза Ричард Алибегов.

Хотелиери са притеснени за зимния сезон и настояват държавата да помисли за вариант, в който да може да се работи без сертификати, но с намален капацитет или да има компенсация при пълно затваряне. „Ние се чувстваме абсолютно изоставени от държавата. Намаляваме капацитета с приблизително 80%, защото ваксинацията в България е около 20%. Нямаме как да плащаме заплати и осигуровки. Не можем да плащаме и тока. Всичко това е пагубно”, коментира Атанас Димитров от БХРА. И добави: „Трябваше да дадат възможност тези, които не могат да се справят при тези изисквания и тази заповед, да имат възможност да затворят и да им се плащат обезщетения”.

 

 

От бранша искат още и признаване и на тестовете за антитела. „Няма как да игнорираме една много голяма част от обществото, която по един или друг начин не е регистрирана в системата, че са преболедували, а имат антитела, които са по-големи от тези на ваксинираните”, каза Емил Коларов.

От театрите изразиха притеснение как ще става проверката на сертификатите. „Гостите ще трябва да показват билет и сертификат. Не е ясно как ние ще трябва да проверяваме тези документи. Ако някой се разболее, то той може да предяви претенции към нас, че сме допуснали грешка при проверката”, казва директорът на театър „Българска армия” Мирослав Пашов.

Собствениците на фитнеси се канят да отворят, но без да се съобразяват с мерките. „По никакъв начин не можем да принудим хора, които работят при нас, да се ваксинират. Ние ще бойкотираме заповедта”, заяви Петър Ангелов.

В Кюстендил също недоволството расте. Станислав Георгиев, който е собственик на заведение, смята, че само при условие, че 50-60% от хората са ваксинирани, трябва да има зелени сертификати.

Възможно е да се стигне и до протести на засегнатите браншове.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.