БЕХ поиска да придобие собственост в топлинното дружество

София - на косъм да остане без парно и топла вода заради огромен дълг на „Топлофикация”. Срокът за плащането му към основния кредитор - „Булгаргаз”, изтече днес. Дължимата сума е 131 милиона лева и днес отново предизвика тежки спорове между Столичния общински съвет и газовото дружество. Решението на конфликта дойде от Министерството на енергетиката.

Общината: Софиянци няма да останат на студено заради задълженията на "Топлофикация"

Днешният ден, в който „Топлофикация” трябваше да плати дължимото си, премина в размяна на остри реплики. От Столичния общински съвет заявиха, че държавата не иска да им помогне. В отговор от Енергийното министерство заявиха, че ако иска, „Топлофикация” може да получава синьо гориво от другаде, но парите се дължат. В крайна сметка се намери кой да плати сметката. Условията за това обаче тепърва ще се изясняват.

От Столична община, които са принципал на „Топлофикация”, се оплакаха, че липсва диалог с държавата за дълга към „Булгаргаз”. „Редно ли е за над 20 дни от „Московска” до „Дондуков” да не може да се осъществи пряка връзка? С Министерството на енергетика, с Министерството на икономиката и днес търсих настойчиво министъра на икономиката с молба за среща, защото ние няма да оставим това по този начин”, обясни председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев.
 

 

От СОС поискаха властта да намери вариант да подкрепи топлинното дружество, както е направила с тока за небитовите потребители. „Няма логика заводът, който е собственост на всички софиянци - „Топлофикация”, и произвежда топлинна енергия, но не се захранва на ток, който поскъпва, а на газ, който също поскъпва, да бъде дискриминиран”, добави Георгиев.

Изтича срокът, в който „Топлофикация София" трябва да изплати задълженията си към „Булгаргаз"

След среща в Енергийното министерство се реши Българският енергиен холдинг да изплати дълга, за да не спрат доставките на синьо гориво. „Ще сме принудени да цедираме дълга и да го платим на „Булгаргаз”, обясни изпълнителният директор на БЕХ Валентин Николов. „Не остава много време. Разполагаме с още 24 часа парите да бъдат изплатени и да предплатим доставките за месец ноември”, посочи изпълнителният директор на „Булгаргаз” Николай Павлов.

Столична община настоява за незабавни мерки за компенсация на "Топлофикация"

С тази цесия обаче се появява въпросът дали ще има приватизация на „Топлофикация София”.  Остава въпросът може ли парното на столичани да спре насред зимата. От Министерството уверяват, че до такова развитие няма да се стигне. Съдбата на „Топлофикация София” тепърва ще се обсъжда чрез работна група, която предстои да се създаде.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.