Първата атака на САЩ е през 1945 година

На 96-годишна възраст почина Сунао Цубой, който бе най-възрастният жител на Хирошима, оцелял след атомната бомбандировка над града, пише Dariknews.bg.

По време на първата атака с ядрена бомба, когато оживеният метрополис се превръща в ад, Цубой е на път към инженерното училище, където е студент.

Минута мълчание и камбанен звън в памет на жертвите в Хирошима (ВИДЕО)

"Бях на 20, когато пуснаха бомбата. Бях близо до епицентъра, на 1,2 километра от мястото. Сега там има Мемориален парк на мира. Бях студент, експлозията стана, когато бях на път за колежа", спомняше си Цубой, който дълги години работи като съпредседател на Конфедерацията на организациите на жертвите на атомни и водородни бомби.

76 ГОДИНИ ПО-КЪСНО: Япония почита жертвите на атомната бомбардировка в Хирошима

"Претърпях изгаряния по цялото си тяло. Бях гол и се опитвах да избягам в продължение на около три часа, но накрая вече не можех да ходя", разказваше той приживе.

В най-тежкия момент, младият мъж вдигнал малък камък и написал на земята "Цубои умира тук", преди да загуби съзнание и да се събуди няколко седмици по-късно.

След години той развива рак и други заболявания, но става виден защитник на оцелелите от атомната бомба и цял живот води кампания за свят без ядрени оръжия.

"Мога да понасям трудности в името на човешкото щастие. Може да умра утре, но съм оптимист. Никога няма да се предам. Искаме нула ядрени оръжия", казваше той.

Снимка: БТА, архив

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.