По пътя на търговците на фалшиви сертификати тръгна Георги Георгиев

400 лв. и получаваш зелен сертификат, без да се ваксинираш или да си преболедувал. Eкип  на NOVA получи подобна оферта в интернет в седмицата, в която документът се превърна в задължителен входен билет за много публични места. Как работи схемата и растат ли опитите за измами с подправени документи за ваксинация? По пътя на търговците на фалшиви COVID сертификати тръгна Георги Георгиев в рубриката „На твоя страна”.

500 лв. стрували фалшивите COVID сертификати, четирима са задържаните

От вече няколко дни т.нар. зелени сертификати официално са вход за много публични места – като заведения, молове, фитнес центрове, хотели, спортни зали, театри, кина и галерии. Мярката вече увеличава опитите за измами и издаване на фалшиви документи, предупреждават експерти. Към началото на октомври сигналите за неистински сертификати за ваксинация до прокуратурата са едва 15. Десетки такива сигнали са предадени за проверка и от здравното министерство. Решаваме да проверим можем ли да се сдобием с документа – без обаче да сме ваксинирани, преболедували или преминали отрицателен тест в последните часове.

Само за няколко минути екип на NOVA попада на първото предложение - в сайт за безплатни обяви. Според офертата можем да получим фалшив COVID сертификат, а цената е по договаряне. Според инструкциите, за се сдобием със сертификата - трябва да пишем на оставения за контакт телефонен номер. Свързваме се през Viber и питаме за повече детайли. Само след няколко минути получаваме отговор – от лице, което в чата се представя за Boris. Питаме за цената и получаваме инструкции:

Издадоха зелен сертификат на Адолф Хитлер (СНИМКИ)

„В рамките на 5 дни ви вкарваме в базата данни, преминал двете фази на ваксинация. По мейл трябва да пратите копие на лична карта, 200 лв. капаро и 200 лв. след като сертификатът е при вас. Идеята е следната - имаме достъп до базите, можем да ги модифицираме. Ако в срок от 48 ч. след валидиране на вашия сертификат не изпратите останалата сума, сертификатът става невалиден - трием всичко. Личната карта ни трябва за документацията, която си върви със сертификата”, обяснява продавачът.

5 дни след като изпратим капарото и копието на личната си карта, получаваме обещание, че ще получим и кода, с който да свалим сертификата от сайта. Искаме и още детайли за това как сертификатът ще пристигне до нас.

„Независимо в коя точка на България сте, това ще сработи - само с хора които са перманентно извън България не сме пробвали. Не се налага ходене до никакви лекари”, твърди продавачът.

Фалшивите COVID сертификати: Без обвинения за задържаните във Велико Търново

След като се уговаряме за детайлите по издаването и цената – Boris ни предоставя и електронен адрес, на който да изпратим копие на личната ни карта, както и IBAN, на който да преведем капарото. Получаваме като инструкция и в полето „основания за превод” да изпишем „Закупуване на SSL Web сертификат”. За да не се превърнем в участници в схемата спираме комуникацията до тук. Подаваме сигнал за офертата и условията, които получаваме, и до отдел „Киберпрестъпност” към ГДБОП. От там отговориха пред NOVA, че започват проверка по случая.

 Офертата разглеждаме и с експерта по киберсигурност Борис Гончаров. Според него за външен пробив в системата, в която се валидират сертификатите, трудно може да се говори.

„На този етап не може да се каже – дали това е така или не е така, тъй като това означава да е компрометирана системата. Дали е компрометирана или не – ще е спекулация на този етап. Всичко е възможно теоретично, но трябва да има и конкретика, за да се прецени”, казва той.

ФАЛШИВИ COVID СЕРТИФИКАТИ: Кой е разследваният медик?

От „Информационно обслужване”, които поддържат системата, обясниха пред NOVA, че до момента при тях не са постъпвали сигнали за злоупотреби със сертификати. И уточниха, че пробив не е възможен. Нито манипулиране на данните. Дори и без манипулиране на данните в системата, от която се издават зелените сертификати, е напълно възможно да се сдобием с фалшив документ чрез тази схема, категоричен е Борис Гончаров. Всеки такъв опит обаче може да бъде проследен, категорични са от „Информационно обслужване”.

Участниците в такива схеми могат да бъдат съдени, както за взимане или даване на подкуп, така и за фалшифициране на документи и застрашаване на общественото здраве. Засега обаче доказани разкрития на мрежи за фалшиви сертификати у нас няма. А разследваните случаи са единични. Преди дни от здравното министерство съобщиха, че към прокуратурата са предадени няколко сигнала за фалшиви COVID сертификати. В отговор до NOVA обаче не уточниха колко. А от прокуратурата обявиха пред NOVA, че до началото на октомври сигналите за неистински зелени сертификати са 15. Според тях – фалшивите ваксини са поставяни в седем области. Най-много от тях - в столицата. Преди дни прокуратурата в София дори обвини лекар за издаване на фалшив документ за ваксинация.

Как работи схемата и растат ли опитите за измами? Гледайте подробности във видеото.

Очакваме вашите сигнали и предложения за теми на имейла и Facebook страницата на рубриката „На твоя страна”.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.