За това призоваха производителите на ценния за болниците продукт

Възможно ли е в разгара на кризата да свърши и кислородът за медицински цели? 

В предаването "Денят на живо с Наделина Анева" по NOVA NEWS Аннамария Аксинте и инж. Марин Димитров от най-големие предприятия за производство на кислород за медицински цели заявиха, че е наложително износът му да се спре, защото може да се стигне до недостиг.

Аннамария Аксинте каза, че от доста време се произвежда на сто процента от капацитета, а производството е поскъпнало заради цените на тока. 

"Няма да спрем производство, защото става дума за човешки живот, не сме оставвили болници без кислород" добави тя.

За нея в COVID кризата приоритет за доставки трябва да бъдат болниците, макар че имат договори с индустриални предприятия и те трябва да ги спазват. Тя очаква подкрепа от правителствотхо в това отношение.

Инж. Марин Димитров заяви, че производството на кислород за медицински цели в България ще стигне, но износът му трябва да бъде спрян.

"До осем пъти е увеличено потреблението на медицински кислород след коронавируса. Най-голяма нужда има в момента в София", информира той и допълни, че не можем да разчитаме на внос от съседните страни, защото те са спрели износа, за да задоволят собствените си нужди.

Целия разговор вижте във видеото.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.