Медикът от Шумен изкара тежко боледуване от коронавирус при предишната вълна

„Зеленият сертификат е опит на управлението да ни измъкне от пълния локдаун”. Това заяви в ефира на „Здравей, България” общопрактикуващият лекар д-р Милен Чолаков. Медикът от Шумен преболедува тежко коронавируса при предишната вълна. Сега той лекува ежедневно пациентите си.

Д-р Чолаков: Трябва да се разкрият пунктове за събиране на донорска плазма

„Известни трудности има, но смятам, че от началото на пандемията до момента те не са спирали. Ежедневието ни е натоварено, има доста болни в МБАЛ-Шумен. Около 160 са хоспитализираните, има и смъртни случаи. Колегите доста се поизмориха, но все пак има известна надежда за справяне с цялата ситуация”, посочи той.

Лекарят е на мнение, че ако хората се обединят и спазват правилата, България ще успее да премине през четвъртата вълна. Според него зеленият сертификат е опит на управлението да ни измъкне от пълния локдаун.

„Ако това се провали като идея, вероятно ще влезем в пълен локдаун. Но това не трябва да ни плаши, вирусът настъпва, има масово заболяване и ниска здравна култура. При нас има между 50-60 посещения на ден, от тях около 7-8 души излизат положителни за коронавирус”, обясни д-р Чолаков.

Лекар от Шумен с COVID-19 не можа да присъства на погребението на майка си

Той посочи, че с колегите му от областта много често обменят опит и идеи за лечението на COVID-19, което по неговите думи, дава много добър резултат. Според д-р Чолаков добрата стиковка и екипната работа е ключът към справяне със ситуацията.

„При мен са идвали хора да ме молят да им вадя фалшив зелен сертификат. Категорично отказвам, защото смятам, че това не се вписва в морала на българския лекар”, сподели д-р Чолаков.

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.