По думите му здравната система вече е близо до максималния си капацитет

Ако въведените мерки със зелен сертификат в страната не дадат резултат, единствената алтернатива остава въвеждането на локдаун. Това заяви здравният министър д-р Стойчо Кацаров. В същото време той припомни, че след две седмици в страната предстоят президентски и парламентарни избори.

„Стремим се всячески да го избегнем, да приложим максимално строго противоепидемичните мерки. Надявам се те да дадат резултат и да избегнем пълно затваряне на страната, за да можем да проведем изборите, макар и в условия на пандемия“, заяви още той.

Пореден ден с висок брой новозаразени с COVID-19

Кацаров се срещна с посланиците на Европейския съюз в България. Срещата бе по инициатива на словенското председателство. На нея той запозна посланиците със ситуацията в страната и основните предизвикателства пред правителството и българския народ в разгара на поредната пандемична вълна.

„За разлика от предишните COVID вълни, този път ние проведохме предварителна подготовка. Имаме план, осигурихме предварително достатъчно лекарства, разкриваме поетапно легла за болни с COVID, поддържаме непрекъсната връзка с производителите на кислород. Засега имаме достатъчно лекарства, осигурено е и достатъчно количество кислород“, заяви той. 

Обясниха кога ще се въведе локдаун в България

„Нарастването на броя на заразените лица в последните седмици затруднява здравната ни система, която вече е близо до максималния си капацитет, особено по отношение на интензивните легла“, допълни министърът. 

Кацаров увери, че са предприети необходимите действия за осигуряване на допълнителни интензивни легла и тяхното оборудване. Проблем, по думите му, е осигуряването на медицински персонал и това е основният показател, който здравните власти следят, тъй като е важно да се осигури лечение на всички болни.

Той обясни на посланиците двете основни предизвикателства пред управлението напандемията у нас. Едното е, че здравната ни система е в лошо състояние и е тежко дебалансирана. Служебното правителство няма нито необходимото време, нито правомощия да проведе необходимите реформи, посочи министърът. 

Д-р Чолаков: Зеленият сертификат е опит на управлението да ни измъкне от пълния локдаун

Второто предизвикателство, по думите му, е свързано с това, че страната ни е в предизборна кампания вече шест месеца. В битката си за гласоподаватели „политическите партии използват служебното правителство като боксова круша”, твърди Кацаров. 

По отношение на ниските нива на ваксинация у нас Кацаров заяви, че причините за това са комплексни. Той смята, че те са свързани с особености на историята, културата, тоталитарното минало, религията, които са формирали народопсихологията ни.

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.