Вицепремиерът обвини двама бивши регионални министри

Нова акция в сектор строителство. Екипи на МВР и НАП влязоха в „Пътната агенция”. Разследват се мащабни финансови злоупотреби. От МВР обявиха, че държавата е платила авансово милиони левове за участъци от магистрала „Хемус”, за които дори няма издадено разрешително за строеж. Темата предизвика остър спор между бивши и настоящи управляващи. Вътрешният министър Бойко Рашков дори видя опит за манипулиране на резултатите от вота.

Войната между силовия министър и бившият премиер премина в нова фаза. По думите на Рашков бившите управляващи са „подарили” милиони левове на фирмите, изграждащи трасето. Отново, по думите на вицепремиера, чиновници могат да бъдат обвинени в присвояване в особено големи размери. Рашков каза, че бившият премиер Бойко Борисов не просто управлявал държавата, шофирайки джип, но и движейки се по напълно незаконна магистрала.

Строежът на автомагистрала „Хемус” се оказа поредната ябълка на раздора между вицепремиера Бойко Рашков и ГЕРБ. „Пирамида, която строи магистрала на зелено. Защо не се легитимират тези, които строят тази магистрала, по която ние се надяваме след 7-8 години да можем да пътуваме по нея”, попита вътрешният министър.

Полицията откри нарушения за милиони на АМ "Хемус", лотове нямат разрешителни за строеж

За липсата на каквито и да било строителни книжа Рашков обвини двама бивши регионални министри.Твърди още, че при проверките в последните дни били открити стотици документи с невярно съдържание. Тях щял да даде на прокуратурата, но се съмнявал, че ще постигне резултат. „Има едно производство, което проформа е образувано в прокуратурата. Подобни разследвания трябва да бъдат засегнати интересите на някои бивши властимащи”, обясни Рашков.

От държавното обвинение съобщиха за NOVA че още в началото на юни са се самосезирали за нередности в „Автомагистрали”. Ще разпитат и над 800 свидетели. От ГЕРБ също реагираха на твърденията, че строителство на практика няма. „Сега само ще си го гледат на картинка. Докато времето го затлачи и като града на инките ще го гледат, това в джунглата. И от дрон, защото няма да може да се минава - ще обрасне, водата ще компрометира колоните”, отговори лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Акция на полицията и НАП в „Автомагистрали“

„Дългогодишно разхищаване на средства под предлог - обществени средства. Аз лично се колебая дали не е в лична полза”, добави силовият министър.

За да онагледи твърденията си Рашков даде и конкретен пример как са харчени парите. „6 млн. лв. за озеленяване на това, което го няма - за цветя и рози. На магистралата цветя и рози”, обясни той.

NOVA потърси фирмата, спечелила договора. От там обаче не можаха да кажат имат ли подобен договор. Бойко Рашков смята, че парите, раздадени като авансово плащане, ще се използват и за купуване на гласове.

„Една част от тези средства, които са отклонявани от тези национални обекти, ще отидат с куфари и чанти за купуване на избиратели. В това няма абсолютно никакво съмнение и колебания”, категоричен е министърът.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.