Местната екоинспекция измерва чистотата на въздуха в района на инцидента

Мощна експлозия събуди Ветрино тази нощ. Взривил се е транзитният газопровод, който пренася газ към Румъния, Сърбия и Унгария. Щетите са само материални, няма пострадали хора. Аварията наложи спиране на газа по тръбата. Местната екоинспекция започна измерване на чистотата на въздуха в района на инцидента.

Около 3 ч. през нощта местните хора са събудени от силен тътен. Минути по-късно автоматично спира преносът на газ към Румъния. Около 7 ч. тази сутрин е спрян и транзитът към Сърбия и Централна Европа. Добрата новина в случая е, че няма пострадали хора. Огледите продължиха часове наред, а аварията се отстранява и към този момент.

В малките часове село Ветрино се събужда от силен шум и трусове. „Усети се така, все едно къщата ни гори. Цялото село се разтресе, беше много силно”, обясни жител на селото. Според друг взривът се е усетил като падане на самолет.

Аварията на газопровода е разкъсала тръбите за пренос на природен газ. Разрушен е участък от 20 метра. „Тази нощ в 3 ч. системата за автоматична защита на газопровода се задейства, вследствие на намаляване на налягането. Това е старият газопровод, който е строен в периода 1986-1988 г., така нареченият Трансбалкански газопровод”, обясни изпълнителният директор на „Булгартрансгаз” Владимир Малинов.

Прокуратурата веднага започна проверка по случая, но на този етап няма данни за умишлено престъпление. „Видимо няма следи от горене. Което засега поне ни дава повече основания да мислим, че става въпрос за авария”, обясни окръжният прокурор на Варна Красимир Конов.

"Топлофикация София" търси средства за модернизация

Според „Булгартрансгаз” инцидентът е станал заради амортизация. „Няма материални щети, освен тръбата на „Булгартрансгаз”. Няма нанесени щети на лица, така че ситуацията е под контрол”, добави Малинов.

Малко след проверката на прокуратурата на място пристигнаха и новите модули.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.