До природната забележителност ни отвежда Ники Василковски

Има едно райско кътче в Родопите, където природата е изрисувала магнетична поредица водопади. От такива, които едвам се забелязват до внушителни каскади, в които водата гърми със страшен тътен. Грохотът е особено въздействащ през есента и пролетта, когато валежите са по-напоителни.

Каньонът на водопадите е съвсем близо до Смолян и е лесно откриваем по GPS картите. На място ориентир е изграденият посетителски център, от където започва пътеката в сърцето на планината. Оттам нагоре тръгваме по добре маркиран маршрут по поречието на река Еленска. Когато водопадите са пълноводни, има вероятност пътеката в някои участъци да е кална. Затова планинските обувки са задължителни.

„ДОТАМ И ОБРАТНО”: Разходка до прочутите Бели скали край Лютиброд

Заради постоянния туристопоток, шансът в резерват “Сосковчето” да срещнем мечка е малък, но все пак съществува. Затова предупреждават специални табели по пътеката. Поставени са и знаци там, където пътят е хлъзгав. Тук човек не трябва да бърза. Пътеката става все по-стръмна, което налага да . се движим бавно и внимателно.

Ето и първият от големите водопади - “Каскадите”. Течението около този бушуващ великан, повлякъл в бездната гигантски дънери, е толкова силно, че човек остава безмълвен пред дивата мощ на водата. Нагоре сред вековните букови и смърчови гори потъваме в още по-прикачен пейзаж. Покрай тясната пътека се издигат високи дървета, чиито корони се спускат плътно над канарите и препускащите по тях кристални планински води.

„ДОТАМ И ОБРАТНО”: Тайнствените скални манастири на Шуменското плато (ВИДЕО)

В един момент отново усещаме мощен порив на влажен вятър, носещ смразяваща прохлада, но и свежест, която само планината може да предложи. Пред нас се разкрива удивително зрелище. 68-метров водопад, носещ в себе си мистиката на древна легенда. Името на водопада “Орфей”съвсем не е случайно. Бесните води на реката се спускат по огромната скала под формата на лирата на Орфей.

Тъй както митичният поет-музикант е огласял Родопите с омайните си медолии, ехото на едноименния водопад отеква по цялата дължина на каньона. Малко по-нагоре е и каскадата, чиято форма напомня на сърце. Маршрутът върви край самата вода по пътека, от която се разкрива удивителна гледка към долината.

ДОТАМ И ОБРАТНО”: Къде се намира "Българският Стоунхендж"

След толкова много водопади пътеката продължава. Вече сме на около 1400 метра надморска височина. Грохотът на водата остава в ниското, а ние отиваме към панорамна площадка, от която се вижда целия каньон. От маркировката се ориентираме към няколко такива места  с поглед към дебрите на Родопите. Най-близкото се оказва и най-високо. Площадката е кацнала на една от скалните грамади, надничащи сред дърветата над величествената долина.

Оттук се вижда цялата долина - живописният каньон, облечен в цветовете на есента. В далечината дори съзираме град Смолян. Още по-впечатляващо обаче е едно друго местенце по пътя обратно надолу, което отново ни връща към легендата за Орфей и неговата възлюбена Евридика. И точно тук, от площадката, кръстена на митичната нимфа Евридика се вижда водопада “Орфей” в целия му блясък.

Каньонът на водопадите е кръгов маршрут, който се изминава спокойно за 3 часа. В преходните сезони природната красота е най-завладяваща, но и опасностите са повече. В мокро време е хлъзгаво и човек трябва да поема нагоре подготвен за планински преход.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.