Машините за вота ще се охраняват от МВР

Министерският съвет прие решение за определяне на условията и реда за съхраняването на устройствата за машинно гласуване. Съгласно правителственото решение, за осигуряване произвеждането на всички видове избори, техническите устройства за машинно гласуване трябва да се съхраняват на подходящо място (складови помещения или подобни), отговарящо на общите условия за добра организация на подготовката, инсталирането, разпределението и транспортирането на машините, както и на специфичните изисквания за съхранението им (температура, площ, осветеност и др.), определени от ЦИК.

До осигуряването на подходящи помещения - държавна собственост, предназначени за съхранението на техническите устройства за машинно гласуване, следва да се използват наети от Комисията помещения - частна собственост, отговарящи на съответните изисквания.

„Сиела Норма“: 228-те машини са за наши нужди и не дължим обяснение за тях

МВР ще осъществява външната охрана на помещенията, в които се съхраняват техническите устройства за машинно гласуване. Контролът върху съхранението на техническите устройства за машинно гласуване се упражнява от Централната избирателна комисия. Достъпът до помещенията се допуска само с разрешение на ЦИК.

Необходимите средства за 2021 г. за прилагането на акта ще бъдат предоставени по бюджета на Централната избирателна комисия за настоящата година с отделен акт на Министерския съвет. 

Междувременно министър-председатателят Стефан Янев видя партийни интереси зад спекулации около честността на вота и се обърна към  граждани с уверението, че служебният кабинет е взел всички мерки за прозрачно галсуване. Той призова българите да отидат до урните в неделя, а на този фон критиките на бившите управляващи породължават.

„Няма място за притеснение.  Българските граждани ще могат да гласуват свободно, спокойно и без притеснение”, обясни той.

Притесненията на бившите управляващи обаче продължават. Поводът – допълните машини, осигурени за резервни части. За доказателство лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов цитира и текстове на ЦИК.

„При преустановяване на гласуването по член 269 на една машина, гласуването продължава с втората машина. И само ако и при не се преустанови гласуването по член 269, сиреч и двете се развалят, гласуването продължава с хартиени бюлетини. Точка. Всичко е ясно. Къде пише за резервни части и ремонти”, попита бившият премиер.

Янев: Гласувайте, изборите ще са честни (ВИДЕО+СНИМКИ)

Поредицата от съмнения за възможни манипулации при машинния вот през последните седмици, служебният премиер определи като спекулации.

„Подчертавам дебело, че това са само спекулации, чиято цел е да дискредитират изборите в предварителен порядък и да поставят под съмнение легитимността  на изборния резултат”, смята настоящият министър-председател. И се обърна към политически партии.

„Очакванията към политическите партии са да генерират идеи, да бъдат ангажирани с подготовката и разработването на управленски политики, а не с активни мероприятия, които целят да дискредитират основни демократични процеси и процедури. Последното не е от полза за никого”, смята той.

Само високата избирателна активност ще доведе до легитимен парламент, а впоследствие и до формиране на стабилен редовно правителство, посочи още Янев.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.