Съпредседателят на „Продължаваме Промяната” обави, че едната червена линия е да се сменят Гешев и Цацаров

„Важно е, когато една политическа партия даде своите заявки преди изборите, да ги следва. По този повод предложението на „Продължаваме Промяната” за премиер ще бъде Кирил Петков, а за финансов министър - Асен Василев”. Това обясни в ефира на „Здравей, България” самият Кирил Петков. 

„Ако нашите коалиционни партньори ни убедят, че някой има още по-добро CV от Асен Василев или по-добър начин за управление на България и по-добра резултатност, или образованието му е по-добро, бихме се вслушали. Не влизаме с идеята за кариерни развития за никого”, категоричен бе той.

Петков: България ще се управлява от коалиция, тръгваме по нов път

 

 

„Още днес смятаме да влезем в разговори с другите лидери. Идеята е да направим нов процес на дискусия. Вярваме, че имаме доста неща, които ни обединяват. Имаме много общи теми, включително и с ИТН”, обясни още Петков.

Той добави, че желанието на „Продължаваме Промяната” е да се направят работни групи, събиращи всички партии, с които искат да се направи коалиция. „Да започнем да говорим по политики с експертите на всяка от силите”, заяви Петков.

Лидерска среща също ще има, а разговорите няма да са за това кое министерство за кого ще е, а за организирането на процес, който да сплоти отборите от самото начало, обясни Петков. „Да влезем в преговори, които ще дадат резултат с ясни политики и с ясното им изпълнение”, уточни още съпредседателят на ПП.

Асен Василев: Ще търсим стабилно правителство с ясно разбирателство

Той посочи, че смятат да излъчват на живо в интернет част от срещите на работните групи. „Ползотворно ще е за българския народ да чуе какви са политиките и кои са различията, по които дебатираме. Да е ясно, че няма задкулисни сделки и неправомерни дискусии. Всички трябва да знаят, че имаме обща национална цел”, добави още той. 

Петков обяви, че вече се е чул с част от политическите лидери. „С Корнелия Нинова, с Христо Иванов и със Слави. На Слави му се обадих аз, за да кажа, че тръгваме с добро намерение за обща работа”, коментира съпредседателят на ПП. За разговора с лидера на „Има такъв народ” допълни, че не са преговаряли.

„Оптимистичното е, че имаме едно голямо мнозинство на хора, които искат промяна този път. Явно започваме да виждаме, че допирните точки са повече, отколкото разделителните”, разясни той. 

Кирил Петков: Гласувах, за да продължим промяната

В споразумението с останалите партии ще бъдат вкарани максимално много детайли, за да се е обвързал всеки с точни и ясни конкретни цели. „Главният прокурор е една точка, която изисква конституционно мнозинство. Нашата коалиция няма как да има такова, но ще направим ясни стъпки. Ще чуем всеки един от нашите партньори. Вярваме, че първа стъпка би била да тръгнем през КПКОНПИ. Г-н Цацаров не трябва да я оглавява”, допълни Петков.

„Имената трябва да следват ясните дефиниции за всяка една от позициите. Не можем да говорим за името, без да сме дефинирали какво трябва да направи този човек или какви характеристики, успехи, лична биография да има”, уточни съпредседателят на ПП.

По думите му най-важно е да не се влезе в лидерски дискусии от типа „моят човек - твоят човек”. „Въпросът е, че трябва да направим А отбора на България. Този отбор има дефиниции, образование, постигнати успехи. Всеки един от нашите коалиционни партньори има правото да предложи такъв човек”, обясни той.

Василев: Кирил Петков ще бъде нашата кандидатура за премиер

На въпрос за Бойко Рашков като евентуален вътрешен министър Петков обясни, че лично го харесва много. Добави обаче: „Не искам някой от коалиционните партньори да се чувства така, сякаш го заставям през медиите”, каза той.

Относно визията на евентуално правителство съпредседателят на ПП обясни: „Вярвам, че не трябва да има крадец в България, който използва неправомерно публичните средства, да се чувства безнаказан. Това е лустрация на крадците. Трябва да се понесе отговорност. Като човек от парламента не мога да вкарам никого в затвора. Има обаче червена линия - едната е, че трябва да се смени главният прокурор”, разясни Петков.

Той заяви, че ако не направят някои неща, няма смисъл да са във властта. „Ако нямаме работеща прокуратура, няма смисъл да сме във властта. Какво правим - само ще продължим да си говорим. Не - има някои базови неща - те са две. Трябва да има силен антикорупционен орган и прокуратура, която да работи абсолютно независимо, за да имаме държава”, категоричен е Петков.

Ицо Хазарта за политиката: За да е честно, трябва да се опиташ да промениш нещата

Съпредседателят на „Продължаваме Промяната” сподели, че усеща, че всеки един от коалиционните им партньори разбира своята отговорност. „Сега, след толкова много избори, след две временни правителства, всеки един от тях осъзнава, че нямаме лукса. Ние трябва да сменим поглед - ние сме държавни служители. Оттук нататък нямаме право да говорим за себе си и за партийните си интереси. Имаме един народ, който ни подаде ръка. Нямаме лукса да се правим на интересни и да бъдем политически фокусирани”, заяви Петков и добави, че вярва, че ще се стигне до коалиционно споразумение. 

Петков е на мнение, че трябва да се смени визията за България. „Оттук нататък говорим за най-силните специалисти по всяка една тема. Стига толкова калинки, стига толкова хора, които не разбират от нещата, с които се захващат. Време е да се уповаваме на таланта на България”, допълни той.

Относно COVID мерките и здравната криза Петков посочи, че се радва, че зеленият сертификат се е допълнил с изискването за антителата. „Засега не мисля, че трябва да сменяме нещо по тази тема. Бихме направили масова информационна кампания защо е добре да се ваксинираме”, уточни съпредседателят на ПП.

За новите държавни дългове той каза, че са били заложени още от бившия финансов министър Кирил Ананиев. „Когато правителството на г-н Борисов беше заложило бюджета за тази година, в него няма как да има дефицит, който да дойде от небето - той трябва да дойде от заеми”, обясни Петков.

Целия разговор със съпредседателя на „Продължаваме Промяната” гледайте във видеото.

ВСИЧКО ЗА ИЗБОРИТЕ ЧЕТЕТЕ ТУК