От 7 млн. души, които се разболяват за година, 70 000 са деца

Във времена на COVID-19, още една пандемия се разраства застрашително. Годишно 7 милиона души се разболяват от диабет, от тях 70 000 са деца.  По данни на Световната здравна организация около 40% от хората дори не знаят, че го имат. В България от това заболяване страдат около 500 хиляди души.

Как да постим без здравословни проблеми

На 14 ноември отбелязахме Международния ден за борба с диабета. В центъра за превенция на захарен диабет можем да си направим тест, с който да разберем дали имаме диабет.

„Много е важно да се тествате, защото много от хората не знаят, че имат захарен диабет. В световен мащаб са около 40%, в България – по-малко, около 35%. Проблемът е, че когато кръвната захар се повишава, не боли. Хората, които имат повишена кръвна захар, не го знаят. Около 30% от тях вече имат усложнения, когато се постави диагноза. Това значи, че тя е била късна”, ендокринологът проф. Здравко Каменов.

Консумацията на просо намалява риска от диабет

Затова, според него, трябва да се провежда скрининг, а най-удачно е той да се прави от рисковите групи – хората, които наследствено са податливи към захарен диабет, тези с наднормено тегло или със сърдечно-съдови заболявания, жени, които са имали гестационен диабет или със синдром на поликистозните яйчници.

„Това е много важно, защото диабет от 2 тип може да бъде профилактиран и да не се допусне. Измерването на кръвната захар е много просто, има различни варианти”, добави проф. Каменов.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.