Д-р Байкова препоръча да консумираме повече туршии и кисело зеле с ниско осоляване

Всяка година от 15 ноември започват коледните пости, които продължават 40 дни. Много хора обаче се притесняват, че по време на постите, може да лишат организма си от важни вещества, а това да доведе до срив на имунната система. Как да се храним спазвайки традицията и гарантирайки си добър имунитет? Специалистът по хранене и диететика проф. д-р Донка Байкова съветва да увеличим със 150% приема на зеленчуци.

"Когато предприемаме дълготраен пост, би трябвало да плануваме известно време от дневния си стил на живот, за да се снабдим с максимално разнообразни растителни храни. Не е препоръчително да подложим имунната система на срив", обясни тя.

Медикът препоръча да консумираме повече туршии и кисело зеле с ниско осоляване – 1 супена лъжица на 1 литър вода. А може да добавим и 1 коренче джинджифил, хрян, или дюля.

По думите й при диабет и хипертония е необходим баланс между гнилостни и полезни бактерии.

СЛЕД ПОСТИТЕ: Как да се върнем към нормално хранене? (ВИДЕО)

"Витамин D осигурява по-висока имунна защита на организма, той е силен антиоксидант и има силно противовъзпалително действие. Препоръчително е да се приема на капки, да стои на масата. Допустимото количество за деца е 5 капки дневно, но да не се прекалява с количеството", призова д-р Байкова.

Примерното меню, което тя предложи беше на обяд да се консумират някои от следните комбинации от храни: боб и хляб, ориз и грах, нахут и просо или киноа с много зеленчуци и плодове.

Целия разговор гледайте във видеото.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.