Според д-р Кацаров зелените сертификати са си свършили работата

„Пречупихме вълната. Броят на заразените намалява, а този на ваксинираните и тестваните се увеличава. И настанените в болници вече са по-малко. Успяхме! Зелените сертификати, по начина по който бяха въведени, си свършиха работата”. Това заяви здравният министър Стойчо Кацаров в ефира на „Здравей, България”.

COVID-19: Под 9% са положителните проби за денонощие

Най-важното според него е, че мерките са били приети от обществото. Министърът посочи, че зелените сертификати трябва да останат в сила, докато не се ваксинира по-голямата част от населението.

„Изборите и зелените сертификати бяха използвани срещу интересите на хората и за печелене на гласове срещу животите на хората. Това е най-тежката епидемична вълна от досегашните, с най-много заразени хора, с щам на вируса, който се разпространява най-бързо и протича най-тежко при повечето хора. И въпреки това успяхме да пречупим вълната, без да налагаме локдаун. Нали така? Трябва да се признае”, твърди д-р Кацаров.

Според него рано или късно и в България, както е в много други страни в Европа, ще бъде необходимо да си ваксиниран, за да ходиш където и да е на работа.

„Нивата на ваксинация досега бяха прекалено ниски. Слава Богу, откакто беше въведен зеленият сертификат, те се увеличиха 4-5 пъти на седмична база. Не може да бъде изключено, че ще има пета вълна. Затова да използваме този прозорец, който се отваря сега, и да се ваксинираме масово. Ако има пета вълна, а ние сме ваксинирали 70-80% от населението, ще има много по-малко смъртни случаи”, смята здравният министър.

СЗО: Смъртността в Европа се е увеличила с 5% за седмица

Той е на мнение, че няма да е нужно хората да се задължават за ваксинация, ако приемат, че тя е необходима и това е правилният подход.

„Ние не заложихме на страха, не заложихме на това да уплашим хората, за да можем по-лесно да ги манипулираме. Вие сте свидетели, че ние залагахме на доброто. Направихме възможно най-доброто, което можеше да бъде направено в този момент. Някои ми казват, че трябвало да наложим зелен сертификат през лятото. Аз не чух някой да го предлага тогава. Ние се стремяхме през цялото време да не затворим страната и да се справим с епидемичната вълна. Мисля, че успяхме”, заяви още Кацаров.

 

 

Той посочи, че смъртността у нас действително е много висока. Броят на починалите бил съизмерим с броя на починалите през предишните вълни.

„Като съотношение спрямо брой на заразените и брой на починалите, сегашният брой на починалите е по-нисък. Леталитетът - терминът, който определя отношението между починалите и заразените, е 3,5, а при предишните вълни е бил 4.2 – 4,3. На какво се дължи това, че сега имаме по-малко умрели хора? На това, че беше създадена добра болнична организация за настаняване на хората, осигуряване на легла. На това, че имаше достатъчно лекарства. Аз забраних износа на част от тях и се запасихме. На това, че бяха създадени извънболнични структури, които поеха част от хората. Смъртността следва с около 10-15 дни кривата на заразяване, което значи, че кривата ще се смъкне”, обясни здравният министър.

Д-р Гергана Николова: Смъртността в България остава висока

Относно състоянието на доц. д-р Ангел Кунчев, Кацаров разкри, че е в болничен от два месеца, но в здравното министерство „са се справили и без него”. Двамата не били в конфликт, добави здравният министър. И подчерта, че от МЗ са се справили така добре, благодарение на професионалните съвети на проф. Мира Кожухарова.

За трагедията в Сливен д-р Кацаров обясни, че е разговарял с директора на болницата и той му е предал, че в стаята са пушени цигари и хората са загинали заради задушаване. Министърът подчерта, че COVID отделенията не се заключват, там имало само режим на влизане, за да не се разпространява заразата.

По въпроса за рокадите в здравното министерство – освобождаването на зам.-министър Димитър Петров, Кацаров обясни, че решението за това е било на министър-председателя. Той е категоричен, че Стефан Янев не му дължи обяснение за това.

„Нямам проблем с водената от министерството политика. Аз съм благодарен на целия си екип, включително и на премиера. Нашият мандат свършва. Аз съм там още две-три седмици”, добави здравният министър.

Той сподели, че се е съгласил да поеме поста, за да подкрепи президента Румен Радев, да покаже, че е на страната на хората, които искат България да се промени и за да помогне на здравната система. Съгласил се е на втори мандат само по една причина - разгарът на новата епидемична вълна.

"Поех огромна отговорност, всички упреци и критики. Аз не бих участвал в редовно правителство, нямам ангажимент към него. Смятам, че то в сферата на здравеопазването не просто трябва да се справи с една конкретна ситуация. За да има смисъл от него, то трябва да има визия за реформа. Нашата здравна система е в лошо състояние", добави д-р Кацаров.

Целия разговор със здравния министър гледайте във видеото.

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.