Безплатните тестове стигат само за учениците от 1-ви до 4-и клас

Четири седмици след въвеждане на дистанционното обучение все още не е ясно кога големите ученици ще се завърнат в клас. Първоначално идеята беше училищата, които могат сами да заделят пари от бюджетите си за тестове, но междувременно се оказа, че ведомството вече e пуснало нова поръчка.

МОН обяви кога големите ученици се връщат в клас

Засега безплатните тестове, поръчани от държавата, стигат само за учениците от 1-ви до 4-и клас. Количествата, с които разполага в момента държавата, ще стигнат за следващите две седмици, но само за изследване на малките ученици в страната, изчислиха от просветното ведомство.

От Здравното министерство пуснаха нова поръчка за доставка на над един милион теста. Много от училищата в страната вече се обявиха против идеята. Една от основните причини са свитите бюджети, с които разполагат.

Според голяма част от директорите повечето училища трудно ще намерят допълнителни средства за покупката на тестове.

„Не е възможно да се случи в настоящия момент поради липса на средства, както и на финала на календарната година няма как да бъдат предвидени такива“, посочи директорът на 119 училище в София Диян Стаматов.

Синдикати и директори против идеята големите ученици да бъдат тествани за сметка на училищата

 

 

Синдикатите също настояха щадящите тестове за децата между 5 и 12 клас да бъдат осигурени от държавата. „В училищните бюджети вече няма такива буфери, предвид високата издръжка на образователните институции”, посочи Юлиян Петров от синдикат „Образование”.  

По думите на Стаматов училищата в страната могат да осигурят тестове за учениците със собствени средства за не повече от седмица. „В училището, което аз ръководя, седмично между 5 и 8 000 лева трябва да бъдат дадени за тествания“, добави Стаматов.

Желанието на земеделската гимназия в Сандански е големите ученици да се завърнат в клас, колкото се може по-бързо. Директорът вече е изготвил план как това да се случи и колко ще струват месечните разходи за тестове.

„700 ученици – сумата е межди 20 и 25 000 в зависимост от цената на един тест. При по-голямо количество, естествено, цената пада, такива са офертите“, коментира директорът Емил Терзийски.

Осигурени са тестове за малките ученици за още две седмици

Гимназията разполага с необходимите средства за тестове през първия месец. Ако се наложи училището да направи допълнителна покупка, Терзийски е готов на непопулярен ход. „Да намалим част от допълнителните възнаграждения за персонала, които даваме в края на годината като еднократно допълнително възнаграждение“, допълни директорът.

На този фон Кърджали остава своеобразен оазис на COVID картата. „В четири общини от област Кърджали няма прекъсване на образователния процес от началото на учебната година – това са Момчилград, Черноочене, Джебел и Кирково“, обясни началникът на РУО-Кърджали Демитра Мирянова.

Повече по темата вижте във видеоматериалите.

Репортери: Ирена Рашева, Запрян Запрянов

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.