Четирима от тях са осъдени на затвор, а един е с условна присъда

Върховният касационен съд /ВКС/ остави в сила решение на Пловдивския апелативен съд, с което са потвърдени наказанията на петима подсъдими полицаи, осъдени за грабеж на цигари и вземане на подкуп. Това съобщиха от пресцентъра на Съдебната палата в Пловдив.

Пловдивски полицаи обвинени в грабеж, подкуп и изнудване

Разузнавач от Криминална полиция към ОД на МВР - Пловдив и полицай от Общинска охрана са осъдени на по шест години затвор. Съдът ги е лишил и от право да заемат длъжност в МВР за период от шест години. На единия е наложена и глоба от 6000 лева.

Двамата са признати за виновни в това, че през декември 2016 г. в Пловдив, в съучастие са извършил грабеж на цигари без бандерол и пари на обща стойност 41 502 лева от М. М., като са употребили за това сила и заплашване.

Полицаят от Общинската охрана е признат за виновен и по второ обвинение - за това, че през март 2017 г. в Раковски, в съучастие с началника на Районно управление /РУ/ Раковски и двама полицаи от същото управление, са взели подкуп от 10 000 евро от бизнесмен от Пловдив.

Съдът е осъдил началника на РУ Раковски на пет години лишаване от свобода и 5000 лв. глоба, като го е лишил от право да заема длъжност в МВР за срок от шест години. Един от служителите е осъден на четири години лишаване от свобода, глоба в размер на 4000 лева и лишаване от право да заема длъжност в МВР за срок от пет години. А другият е осъден на три години условно лишаване от свобода с пет години изпитателен срок и глоба от 3 000 лева, като е лишен от право да заема длъжност в МВР за четири години. 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Източник: БТА