Премиерът Янев разпореди спешни проверки на домовете за възрастни хора

Девет жертви на пожар в старчески дом във варненското село Рояк. При инцидента има и обгазени. Сигналът е подаден малко преди 18 часа тази вечер. Веднага на място са изпратени пет пожарни и спасителни екипи. Извършена е евакуация на възрастните хора, които са обитавали дома, съобщават от МВР. 

„Пострадалите са отделени в един ъгъл на двора - за тях се грижат персоналът на дома и хора от общината. Бърза помощ потвърди, че девет човека са починали. Причината за огъня не е ясна”, съобщи в ефира на NOVA директорът на пожарната във Варна Тихомир Тотев.

Трима загинаха при пожар в COVID отделението в Сливен (ВИДЕО)

Кметът на Дългопол Георги Георгиев обясни, че общо обитателите на дома са били 58. „В момента ще извозим 49. 9 са обгазени и починали. Няма хора, които да се нуждаят от настаняване в болница. Местните лекари и екипи на Спешна помощ ни помагат”, добави той.

По първоначални данни огънят е започнал от покривната конструкция на сградата и е засегнал третия етаж. Пожарът е ликвидиран, гасителните действия продължават под ръководството на директора на РДПБЗН –Варна комисар Тихомир Тотев. Предстои извършване на оглед, в рамките на който ще се изясняват причините за пожара.

 

На мястото на инцидента е и окръжен прокурор Красимир Конов. Той ще ръководи действията по първоначалните огледи, които ще започнат веднага щом огънят бъде напълно овладян и е безопасно влизането на екипите от разследващи в сградата.

 

Премиерът Янев разпореди спешни проверки на домовете за възрастни хора.

"Малко по-рано тази вечер разговарях с вицепремиерите Гълъб Донев и Бойко Рашков. Министерството на труда и социалната политика в спешен порядък ще направи преглед на всички възможности за подкрепа на пострадалите заради пожара. Разпоредих също така да бъдат организирани задълбочени и прецизни проверки от страна на МВР в този тип социални институции в интерес на тяхната по-голяма сигурност", написа във Facebook премиерът Стефан Янев и поднесе съболезнования към семействата и близките на загиналите.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.