Разговор с Мариана Хил и Милена Хлебарова

Дебати и разнопосочни реакции предизвика британската депутатка Стела Крийзи, която  се появи в Камарата на общините на британския парламент с тримесечното си бебе, което кърми.

„Ако си министър във Великобритания имаш право на шест месеца отпуск по майчинство, но ако си депутат нямаш такива права. За времето, в което трябва да отгледаш детето си, няма кой да те представлява в парламента. Хората, за които ти се застъпваш и чиито интереси представляващ, остават без подкрепа”, обясни в ефира на "Твоят ден" преводачът Мариана Хил.

Забраниха на британска депутатка да води бебето си на дебати в парламента (ВИДЕО+СНИМКИ)

Аргументите на британското правителство против активните майки в политиката бяха, че не е етично. „В България ситуацията не е по-различна. Насърчаването на раждаемостта е огромен проблем. Поне нямаме проблем с правата на майките, за разлика от страни като Англия”, коментира още тя.

Едва ли смелостта на британската депутатка ще се види и сред българските народни представители, добави от своя страна експертът по протокол Милена Хлебарова.

„С удоволствие искам това да се случи, но се съмнявам да има толкова млади депутатки, които да го направят”, обясни тя и добави, че закони в подкрепа на майчинството винаги са добра идея, стига да се изпълняват по правилния начин.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.