Аржентинецът почина от сърдечен удар

Светът отбелязва днес една година от смъртта на Диего Армандо Марадона, считан от мнозина за най-великия футболист на всички времена и мъж, обичан в родната си Аржентина, независимо от човешките си пороци през годините.

СНИМКИ НА ФУТБОЛНАТА ЛЕГЕНДА ВИЖТЕ ТУК

Мачовете в Аржентина ще започват с минута мълчание и играчите ще се подредят, за да формират „10“ на терена, за да почетат известния номер на екипа на дон Диего. „Ще ни липсваш до края на животите ни“, се казва в изявление на Аржентинската футболна лига преди годишнината, придружено с видео на живота, головете и многото трофеи на човека с прякор „Пибе де Оро“ (б.ред от испански: „Златното момче“).

Феновете в Аржентина: Умряхме с Диего (ВИДЕО+СНИМКИ)

Марадона почина от сърдечен удар на 25 ноември миналата година на 60-годишна възраст, седмици след като се подложи на мозъчна операция заради кръвоизлив. Бившата звезда на "Бока Хуниорс", "Барселона" и "Наполи" се бореше със зависимости към кокаина и алкохола през годините, като страдаше от чернодробни, бъбречни и сърдечни проблеми, когато си отиде от този свят. Смъртта му шокира феновете по света и десетки хиляди се наредиха на опашка да се сбогуват за последно с легендата по време на тридневния траур в негова памет.

Почина футболната легенда Диего Марадона (ВИДЕО+СНИМКИ)

Марадона може и да не е вече на този свят, но продължава да бъде част от живота на аржентинския народ, както и в останалата част на света. Неговите два гола в четвъртфиналите на Световното в Мексико през 1986 при триумфа над Англия само четири години преди Фокландската война, направиха дон Диего герой. В Неапол, където Марадона е също икона подобно на Буенос Айрес, негова статуя ще бъде разкрита в присъствието на сина му Диего Марадона-младши извън стадион на неаполитанците, който бе преименуван в негова чест след смъртта му.

СПОМЕН ЗА МАРАДОНА: И България скърби за легендата (ВИДЕО)

Тази сутрин президентът на "Наполи" Аурелио Де Лаурентис остави цветя в т.нар. „Ларго Марадона“ – зона в известния „Испански квадрат“ в Неапол, покрит със стени и графити в чест на аржентинската легенда. Клубът призова феновете да пристигнат за неделния мач с Лацио повече от три часа преди първия съдийски сигнал, за да бъдат налице за възпоменателна церемония, докато Де Лаурентис заяви, че ще има статуии в рамките на стадиона на Наполи. „Играчите ще могат да докоснат ръцете и краката на великия Бог на футбола преди началото на всеки мач“, сподели той.

Показаха последното видео с живия Марадона (ВИДЕО)

Марадона е известен най-вече с „Божията ръка“ – попадението му с ръка, което класира Аржентина за полуфиналите на Мондиала в Мексико през 1986. По-късно, това му второ попадение във вратата на „Трите лъва“ е определено за „Гол на века“. 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Източник: БГНЕС