Група провокатори се появиха на протеста

Протест в София срещу насилието над жени. Под надслов "Нито една повече" протестиращи се събраха пред Съдебната палата. Стигна се и до напрежение, след като група провокатори се появи на протеста, но беше отведена от полицията.

ВИЖТЕ СНИМКИ ТУК

Демонстрацията започна с минута мълчание в памет на жертвите на насилие. По думите протестиращите всяка трета жена е жертва на тормоз, а домашното насилие по време на пандемията ескалира и се е увеличило с 80%.

Жанета е една от жертвите, която успява да си тръгне навреме от своя насилник.

„За всички нас има път навън, стига да го пожелаем . Искам да кажа на всички, които са в такова положение, в отношение с насилник - моля ви, бъдете бдителни и си тръгнете”, съветва тя.

По време на демонстрацията нахлуха мъже, които протестиращите определиха като провокатори. Полицията задържа един за хулиганство и отведе още няколко души.

„Ние сме дошли в подкрепа, не знам защо ни гонят. Дошли сме на публично събитие , за да изразим позицията си на български националсити, аз съм против насилието над жените”, заяви един от мъжете, сочен за провокатор.

Отбелязваме международния ден за борба с насилието срещу жени

Присъстващи настояват за кризисни  и консултативни центрове във всяка област на България, където жените да могат да потърсят подкрепа, както и за въвеждане на адекватни политики за превенция на насилието. Освен в София, протестът се провежда и още няколко града на страната като Велико Търново, Варна и Стара Загора.

 

Най-малко 15 жени са убити тази година в България. Най-често нападателят е съпругът/партньорът или друг близък мъж на жертвата, припомнят протестиращите. И днешния ден беше помрачен от трагедия. Поредна млада жена загуби живота си след побой. Инцидентът е станал в изоставена сграда в столичния квартал „Христо Смирненски”. Задържан е мъж на 28 г., който има регистрации и за предишни престъпления. По неофициална информация престъплението е извършено от приятелят й, който е причинал смъртта й в състояние на афект.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.