Милена Мазурик разкри и какво е бъдещето на оцелелите

Продължава разследването по случая в дома за възрастни хора в село Рояк, където при пожар загинаха девет души.

От дома категорично отричат човешка намеса да е причинила инцидента. Основната версия, по която се работи все още, е техническа неизправност в електрическата инсталация.

 Версията за проблем с електрическата инсталация поддържа и управителят на дома. Според нея не се касае за човешка намеса.

Събират дрехи и обувки за възрастните хора, евакуирани при пожара в Рояк

„Всички подробности ще бъдат разкрити, след като Следствието приключи своята работа. Единственият проблем, за който аз знам, е, че преди няколко седмици не е имало електрозахранване. Дойде майстор, който го възстанови. Не са се появявали други проблеми, свързани с това”, сподели Милена Мазурик.

Домът е пригоден за трудно подвижни хора. Двата първи етажа на сградата са с директен изход към двора. На третия етаж има авариен изход.

„От персонала знам, че пожарът е започнал внезапно. Имали са много малко време за реакция. Освен огъня, е тръгнал и силно задушващ дим, който допълнително е усложнил нещата”, обясни още Мазурик.

Три 15-годишни момчета спасявали хора от горящия дом в Рояк

Сградата работи като дом за възрастни хора от около 6 години. Преди това е била училище, след което е възстановена. По документи електрическата инсталация на учреждението е от 2019 г. Проверки обаче не са били правени.

Оцелелите от дома са настанени в спортен комплекс. Според Мазурик вариантът е добър, а хората се чувстват доволни и комфортно. От управата на дома правят всичко възможно да започнат ремонтни дейности.

 

 

"Само една жена е прибрана от своите близки. Никой друг не е поискал прибиране. Тези хора са били при нас, защото са имали нужда от допълнителна грижа. Всички близки изразяват съгласие и желание техните близки да останат при нас", обясни още Мазурик.

 

Днес беше извършен поредния оглед на дома.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.