Най-големи са загубите при търговията с обувки

Между 20 % и 60 % е спадът в оборотите на търговските обекти след решението на здравните власти и въвеждането на изискване за зелен сертификат. Това каза в ефира на „Твоят ден” Николай Вълканов, изпълнителен директо на Сдружение за модерна търговия. По думите му най-голям е спадът при търговията с обувки- около 40-50 %. „След тях се нареждат оборотите при домакинските потреби, дрогерийните магазини и стоките „направи си сам”, обясни той.

Това обаче не изчерпва размера на икономическите щети, допълни Вълканов.

Ресторантьори: Хиляди заведения затварят заради зеления сертификат

„Имаме огромни разходи за тестване на служителите и осигуряване безопасна среда. Проблем също е, че голяма част от служителите отказват да се ваксинират или тестват, съответно напускат. Липсва обаче тълкувание в Кодекса на труда как да се процедира в подобни случаи” коментира още той.

Това оказва се не е единствената законова неуредица. Проблем има и при дрогериите. Николай Вълканов обърна внимание, че няма магазин регистриран под тази форма, действителността обаче е различна

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.