Снеговалежи паднаха на отделни места в страната

Зимна обстановка в цялата страна. Дъжд и сняг сериозно затрудниха движението в последния ден на месец ноември. Аварирал румънски тир блокира магистрала „Хемус” в посока София за часове. Силен вятър духа в много области на България. 

Стотици са снегорините, които опитваха да почистят републиканските пътища на страната. Най-обилен е снеговалежът в западната половина на България.

В София са подадени над 150 сигнала до аварийните екипи. Има десетки паднали дървета, а една от снегопочистващите фирми ще бъде глобена заради бавна реакция.

Проходът „Петрохан”

Спокойна е обстановката на прохода „Петрохан” към обяд. Там снежната покривка е около 15 см, а снеговалежът вече спря. Пътната настилка е почистена и опесъчена и няма закъсали автомобили.

Снегът на „Петрохан“ започна да вали още през нощта. Осем машини почистват и опесъчават пътя в планината. Пътищата в област Монтана са проходими при зимни условия.

„През целия ден се работи на режим почистване. Поддържащата фирма спазва процедурата и е снабдена с достатъчно количество пясък и инертни материали”, посочи директорът на ОПУ - Монтана инж. Володя Вълов.
 

 

Проходът на Републиката

Обилен снеговалеж и на прохода на Републиката. По-късно днес там ще бъде изтеглен тир, натоварен с палмово масло, който вчера пропадна в пропаст.

Прогнозата за днес е в прохода да натрупа 8-10 см сняг. В късните следобедни часове се очаква снегът да спре и да премине в дъжд.

 


Проходът „Шипка”

Около 7 см е снежната покривка на прохода „Шипка”. Четири снегорина почистват пътя от ранните часове. Лека катастрофа е станала откъм Габрово тази сутрин, което е наложило пътят да бъде затворен за кратко.

Проблем е силният, ураганен вятър, който затруднява почистването на настилката. Той създава условия за намалена видимост.

Магистрала „Хемус”

Към обяд няма проблеми с движението на магистрала „Хемус”. Не такава обаче беше ситуацията рано сутринта, когато румънски тир с износени гуми аварира и препречи пътното платно. Това пък затрудни снегопочистващите машини.
 


Магистралата беше временно затворена в посока София, като в този период се образува колона от тежкотоварни автомобили, дълга около 10 км. Около час и половина беше необходим, за да могат тировете да се изтеглят.

ВСИЧКО ЗА ЗИМНАТА ОБСТАНОВКА У НАС ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Източник: Снимка: iStock