Тя е паднала от около 3 метра височина

Бременна жена пропадна в 3-метрова шахта в центъра на София. Инцидентът е станал, докато се разхождала със съпруга си. Проверка на общината установи, че става дума за лоша поддръжка. 

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Инцидентът става на улица „Стефан Караджа”. 38-годишната бременна жена пропада в шахта, дълбока почти 3 метра. За щастие успява да се задържи с ръцете си и според съпруга й това е и причината да няма сериозни наранявания. Оказва се, че шахтата намираща се на тротоара, всъщност е „английски двор” и е частна собственост, а проверка на район „Средец” установи, че капаците на съоръжението не са повредени. 

Инцидентът става малко след 11:00 сутринта. Докато се движи по тротоара, изведнъж 38-годишната жена пропада в шахтата, разказва съпругът й.

Дете падна в необезопасена шахта: Кой е отговорен за инцидента?

„Тя стъпи върху някакъв метален капак на шахта и пропадна в него, но не падна изцяло, до дъното, а успя да се задържи горе-долу до нивото на гърдите”, обяснява Михаел Младенов. 
Съпругът на бременната в 4-тия месец жена успява да й помогне да се спусне до дъното на почти 3-метровата шахта. И подава сигнал на 112.

„Каза ми, че я болят ребрата, бедрото, корема. Звъннах на 112, дойдоха може би до 5 минутки”, разказва Младенов. 

За щастие жената е с леки наранявания и след няколко прегледа е пусната за домашно лечение. Проверка на районната общинска администрация установи, че въпросната шахта е частна собственост.

„Видно на място едната панта е изгнила, липсва, иначе ламарините са здрави, но пантите са в лошо състояние, което е довело до пропадането. Коментира се дали не е отваряна нощно време от клошари, но това не мога да го коментирам, заяви инж. Илия Мавров, началник контрол по строителството, р-н Средец. 

Същото заявяват и наемателите на приземния етаж, който е превърнат в ресторант. Никола Кънчев признава, че е мислел въпросният английски двор за улична шахта, а служители му разказали, че тази сутрин забелязали човек около нея.

„Сутринта преди да влязат в ресторанта, единият от служителите каза, че е видял, че някакъв човек нещо е пипал. Преди 20 дни слагахме реклами, слагахме стълби по цялата фасада – не сме усетили нищо”, разказва Кънчев. 

 Ако се установи, че собствениците на сградата са проявили безотговорност, ще им бъде наложено административно наказание. А пострадалата жена и съпругът й са категорични, че ще търсят правата си по съдебен път.

Шахтата вече е обезопасена, увериха от районната администрация. А само в район Средец  имат над 400 предписания за неподдържане на фасади в центъра на София.  

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.