Според институцията в Страсбург са били нарушени правата на жалбоподателите

Европейският съд по правата на човека в Страсбург осъди България да плати малко над 12 хиляди евро по дело, заведено от влогъра Асен Генов. Държавата бе пратена на съд, след признаването на виновност, че на 7 ноември 2013 година е боядисан паметникът пред централата на БСП на "Позитано" 20 в столицата.

Европейският съд по правата на човека приема, че е нарушена свободата на словото на жалбоподателите.

"Европейският съд отсъди в полза на европейските граждани и в полза на хора, които са предприели действия за демократизиране на държавата, чиито правата са били отнети", това каза в „Твоят ден“ по NOVA NEWS Асен Генов.

Според него злоупотребата с пари на данъкоплатеца е започнала по-рано с участието на МВР, прокуратурата и съда, които са произвели погазващо правата правосъдие.

Издателят Светлана Шаренкова смята, че оскверняването на паметници не е гражданска позиция, а хулиганство и противообществена проява.

"Правото на господин Генов защитавам и аз, но това не става с боядисване на паметници. Не коментирам решението на съда в Страсбург, отсъждането не е свързано със самия паметник", каза още тя.

За Светлана Шаренкова вандалското отношение на един паметник не решава проблемите на днешния ден.

Целия разговор гледайте във видеото.

Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.