Той поясни, че основният симптом е силната обща отпадналост

"Коронавирусът е мутирал така, че е доста опасен за човека. Оптимист съм, че той скоро ще се самоунищожи". Това заяви проф. д-р Георги Попов в студиото на "Денят на живо".

По думите му вероятно новият вариант Омикрон произлиза от африканските държави на юг от Сахара - Нигерия, Конго и Ботсвана. "В тези страни има възможност един вирус много дълго да престои и да създаде своите мутации и след това нов вариант. Омикрон много бързо заразява, мутира с частите на повърхността на клетката. В това е опасността от големия брой заразени", смята той. 

Медикът поясни, че основният симптом е силната обща отпадналост.

Според него коронавирусът няма изразена сезонност, демографските характеристики са различни. Засегнати са хора от всички възрасти. "Този вирус е мутирал така, че е доста опасен за човека, но един ден и той скоро ще се самоунищожи", подчерта медикът. И допълни, че реакциите след поставяне на ваксина означават, че тя действа. 

"По-сериозната част са усложненията. Засега са доказани две такива - тромбози и миокардит", категоричен е д-р Попов. 

Инфекционистът на републиката съветва: Имаме отговор срещу вирусните инфекции

По темата с огнището менингит в столична детска градина инфекционистът разкри, че няма нищо страшно в менингита, а вероятно децата и учителите ще го изкарат безсимптомно. "Човек не трябва да се ваксинира когато има опасност от развиване на болестта. Има ваксина, но тя не се прилага повсеместно,  а е препоръчителна. Лекува се с антибиотици", сподели той.

По думите му менингитът протича в безсимптомна форма или като обикновена хрема при 80% от хората.

Целия разговор гледайте във видеото.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.