Липсват тестове, за да има за всяко дете

Все още не са осигурени нужните тестове за връщането на всички ученици в клас от понеделник. Това обявиха от образователното министерство. Късно снощи в склада на БЧК в Лозен са пристигнали нови бройки - около 90 хиляди, които днес се разпределят в училищата. Липсващото количество за момента е около 60 хиляди теста. По заповед на здравните власти на 6-ти декември всички деца от 1-ви до 12-ти клас трябва да се върнат присъствено в училищата, но с щадящо изследване. Не е ясно обаче ще пристигнат ли нови доставки на тестове в оставащите дни, за да има за всички.

Спор между МЗ и МОН: Има ли достатъчно щадящи тестове за учениците? (ОБЗОР)

От МОН уточниха, че за да бъде възстановено присъственото обучение във всички училища в страната от 6 декември  - условието е във всички общини със заболяемост над 250 на 100 000 души учениците да бъдат изследвани безплатно с щадящи тестове за COVID-19 веднъж седмично, а учителите – два пъти седмично.

Учениците ще се тестват в училище в началото на първия присъствен учебен ден за съответната седмица. Отсъствалите в деня за изследване ще бъдат проверявани в първия ден, в който идват на училище. Изключение се прави за децата със специални образователни потребности, които ще бъдат тествани от родителите си вкъщи. 

Кога и как големите ученици ще се върнат в клас

Непълнолетните ученици ще бъдат изследвани със съгласието на техните родители, а пълнолетните ще решават това сами. В края на днешния ден ще стане ясно колко са събраните декларации за съгласие. Освободени от тестване са притежателите на зелен сертификат – документ за ваксинация, преболедуване, наличие на антитела или отрицателен резултат от лабораторно изследване.

Следващо условие за връщане в клас е в една паралелка да има поне 50% ученици, които се тестват или имат зелен сертификат. Предпоставка за възстановяване на присъствените занятия е също готовността на отделните училища да организират нормален учебен процес, спазвайки изискванията за тестване или зелен сертификат.

Без тестове в индивидуалните часове и изпити в училище

Също от 6 декември вече са разрешени присъствените занятия в Центровете за подкрепа на личностното развитие и в Националния дворец на децата, ако са спазени противоепидемичните мерки, предписани от Министерството на здравеопазването. Това са изискванията за не повече от пет човека в помещение, физическа дистанция от 1,5 метра и , носене на защитни маски за лице, хигиена на ръцете, редовно проветряване на всеки час и дезинфекция.

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.