„Мармалад" е един от първите филми, създадени по този начин в световен мащаб

Български филм, изработен по техниката ръчно бродирана анимация, представя страната ни в международни фестивали и печели редица награди. Анимационният филм е с дължина от 5 минути, но заради сложната техника е правен повече от една година.

Филмът „Мармалад" е създаден чрез рядко срещана анимационна техника за ръчно бродирана анимация. Това е един от първите филми, създадени по този начин в световен мащаб, разказва ни доцент Радостина Нейкова- режисьор на „Мармалад" и един от създателите му. Голяма част от филма е бродирала именно тя.

Българските шевици оживяват под формата на татуировки

Доцент Нейкова е категорична - „избродирала” е  филма не заради традициите, а заради предизвикателството. „Как да накараш тези конци и този плат да оживее прави работата още по-интересна. В началото на филма всичко беше направено в класическа анимация. Рисунката се прехвърляше върху плат, бродираше се и се снимаше от камера. Отне ни година и няколко месеца”, разказва тя.

ТРАДИЦИЯТА ОЖИВЯВА: Фолклорни мотиви - модерни повече от всякога (ВИДЕО)

Крайният резултат е 5 минутна анимация, в която има около 5400 избродирани фази.

Филмът вече има редица награди и у нас, и в чужбина. Тази седмица с „Мармалад” България участва и в 18-тото издание на международен ежегоден фестивал за анимационно кино в Словения.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.