Вчера мнозинството в пленарната зала реши сметките да се изчисляват по старите цени, от 1 януари тази година

След хаоса заради цените на тока, парното и водата, днес депутатите гласуват сроковете в мораториума върху тарифите. Замразените цени да важат от днес до 31 март догодина, предлагат от "Продължаваме Промяната", които са вносител на проекта на решение.

Депутатите замразиха цените на тока, парното и водата, кабинетът поиска корекции (ОБЗОР)

Вчера мнозинството в пленарната зала реши сметките да се изчисляват по старите цени, от 1 януари тази година. Това върза ръцете на Комисията по енергийно и водно регулиране, която трябваше да поиска ново вдигане на цените на тока за бита.

Днешното заседание започна с предложение от председателя Никола Минчев точката да бъде включена в дневния ред и да бъде първа. Председателят на ПГ на ГЕРБ отправи контрапредложение точката да се разгледа, когато проектът бъде качен на сайта на НС и бъде раздаден на народните представители. Според Минчев обаче това се е случило още вчера. Така след гласуване точката беше вкарана в дневния ред като първа. Последва предложение на Тома Биков заседанието да се излъчва в националната телевизия, което също беше отхвърлено.

„Изначално идея на решението беше да се запазят актуалните цени на електроенергията и по този начин да се избегне анонсираното от КЕВР увеличени на цените. В решението обаче беше записано, че замразяването на цените се извършва спрямо стойности от 1 януари 2021 г. Не беше отчетено, че от 1 юли са в сила нови цени за битови потребители, които са по-високи от тези от 1 януари. Ако оставим решението с редакцията от вчера, рискуваме да създадем опасен правен прецедент, което може да се тълкува като  опит за изменение на цените на услугите със задна дата”, заяви Петър Куленски от „Продължаваме Промяната”. Затова от ПГ на ПП считат, че предложението трябва да бъде изменено и цените да са с актуална дата.  

От трибуната се чу предложение и крайната дата да не бъде 31 март, а 30 април, тъй като в някои области на страната температурите през този месец все още са ниски.

„Мъглата се раздуха. Стана ясно, че през тези три месеца те ще мислят за мерки. Аз питам има ли някакво отношение правителството към този въпрос, министър-председателят, министърът на енергетиката? Питам защо поне Лена Бориславова не дойде и да каже каква е тяхната концепция по въпроса. Тези неща не се правят във временна комисия. Те засягат всички български граждани. На второ място – не може така с лека ръка да правим мерки. Виждам как се приемат мораториуми и на следващия ден се променят. Кой ще носи отговорност за тези мерки? Временната комисия? Виждаме и друго – тръгнали сте след БСП. БСП могат да ви докарат само до някакъв фалит. И вчера бяхме обвинени, че едва ли не ние сме измисли мораториума. Слушахме господин Гьоков, слушахме Нинова и предложихме това, което те казват. И вие всички го приехте. После госпожа Лена Бориславова излезе и ви каза, че сте некомпетентни. Днес се предлага друго, което е сходно, но пак не се знае какво ще се прави”, заяви Тома Биков и призова министърът на енергетиката да дойде в Народното събрание и да каже какви мерки смята да предложи правителството.

Депутатът от ГЕРБ сподели, че от парламентарната група на партията имали идеи и предложения, но ги било страх да ги споделят. Все пак обмисляли да ги представят пред народните представители. Председателят на ПГ на БСП Георги Свиленски обаче видя в думите му наглост. Според него ГЕРБ са докарали държавата до фалит.

„Вчера кой предложи този мораториум? Кой предложи да е от 1 януари? И сега заставате тук и ни обвинявате. Хайде, по тази тема да замълчите или се изказвайте професионално. Няма да позволим да хвърлят вашето невежество върху коалицията, която е поела управлението на държавата”, категоричен бе той.

Изненадан от думите на Биков останал и Любомир Каримански от „Има такъв народ”, който обвини ГЕРБ в лицемерие.

„Припомням, че правителството е на два дни. Какво искате от министър на два дни? Дайте му време да си влезе в правомощията си напълно и когато се обяснявате, че ще дадете възможност на правителството, наистина го направете”, призова той.

На обвиненията Биков отвърна с контраобвинения. Към служебното правителство. Според него по време на двата служебни кабинета не са предложени никакви мерки в енергетиката.

„Дайте възможност на БСП да си кажат идеите, но не ги следвайте, защото ще се докараме накрая пак до някаква зима”, предупреди депутатът от ГЕРБ.

„Днес да спорите от тази трибуна, кой е предложил мораториума. Аз бих казал да видите кой го подкрепи. Мога да ви кажа, че само ДПС не го направи. Все още се чудя защо водим някакъв дебат за мораториума, вместо да дебатираме как да помогнем на бизнеса за създалата се ситуация”, призова Рамадан Аталай и посочи, че с думата мораториум са се разклатили инвестиционните процеси в страната.

„С думата мораториум свалихте държавата до бананова република. Мораториум значи, че си се предал. От тази ситуация има поне 17 изхода още”, смята той и обвини депутатите, че са създали криза. Според него Народното събрание не трябва да се занимава с мораториум, а трябва да търси решение със законодателни промени.

 

 

„До вчера мислех, че го правите от незнание, ще искате да помогнете на хората. Но с този подход вие източвате Фонда за енергийна ефективност, за да платите на ВЕИ-тата”, заяви Аталай и предложи двете точки да отпаднат и да се отмени вчерашното решение.

„Мораториум не се отнася само за банановите републики. Такъв наложиха български банки, както и целия европейски орган, за да се справи с кризата през последните 6 месеца”, контрира Каримански.

„Изслушах много добре изказването на Аталай. Затова искам да направя следното процедурно предложение – господин председател, след днешния парламентарен ден обявете коледна ваканция, вие решете за колко време. Съберете се след това на Боровец, коалицията, Министерския съвет и прочетете Конституцията, закона за енергетиката, правилника на НС, за да вземете решение как ще управлявате и взимате решения. Свикайте ни отново, когато имате яснота как ще ни управлявате”, предложи Любен Дилов – син.

Бившият министър на енергетиката Теменужка Петкова припомни, че през 2014 г. енергетиката е била на ръба на фалита и във финансов колапс.

„До 12 май 2021 г. енергетиката е и финансово стабилна, и технически. До какво ние сме довели енергетиката – фактите и цифрите говорят. Вижте какви са били цените при управлението на ГЕРБ, вижте ги и през август тази година. Това ще ви даде отговори. Относно мораториума, аз започвам да не вярвам какво се случва. Излиза, едва ли не, че ние от ГЕРБ – СДС сме виновни, че вие сте гласували нашето предложение.То беше направено не от любов към управляващите, а от загриженост към българските граждани. Доколкото си спомня вие го подкрепихте. Ние не бяхме нито нагли, нито подли, нито ви бяхме подвели. Гласувахте с мнозинство. После обаче явно ви се скараха от изпълнителната власт и решихте, че трябва нещо да се промени. Вие от „Продължаваме Промяната” влязохте с мотото „Да върнем парламентаризма". Както виждаме обаче вървите натам Парламентът да стане гумен печат на изпълнителната власт”, каза тя.

„Не разбирам вашата драма. Ние просто прецизираме вашето предложение и ще го препотвърдим. Би трябвало да сте много щастливи, че за втори път ще потвърдим нещо, което вие предложихте. Така че, моля, успокоите си нервите”, призова Тошко Йорданов от „Има такъв народ”.

Жечо Станков от ГЕРБ предложи добавянето на още две точки в решението, с които да се изготви механизъм за компенсация на бизнеса.

Точка 4, която гласи да се създаде компенсаторен механизъм за компенсиране на небитовите потребители в размер на 75% от разликата между прогнозата пазарна цена на КЕВР и средно месечната цена на пазара ден напред от платформата на НЕК. Механизмът да влиза в сила от 1 декември.

„Причините за това предложение е, че от началото на декември нямаме механизъм за небитовите потребители. Много внимателно трябва да помислим и за сигурността на Енергийната система и на ВиК дружествата. С приемането на този мораториум разходите не отпадат. Тях си ги има. Важно е кой ще ги плаща. Затова предлагаме и точка 5 – министърът на енергетиката  и на финансите да създадат компенсаторен механизъм по засегнатите страни от точка 1, който да влиза в сила от 1 януари, като по този начин да гарантираме финансовата стабилност в секторите и покриването на разходите, които така или иначе ще бъдат извършени”, обясни Станков.

Критики срещу липсата на участие на изпълнителната власт в решението бяха отправени и от лидера на „Възраждане” Костадин Костадинов.

„Не може липсата им да бъде оправдана с това, че са правителство на два дни. Нима не са готови да управляват”, попита той от трибуната.

„Отбор А предлага план Б.  Това не е  лошо, вие изразихте съмнения, направихте го по начин, по който не отговаря на правилника – с комисия, която няма такива правомощия. Да кажем, че ще го отдадем на липсата на парламентарен опит. Оттук нататък трябва да кажем няколко неща. Надявам се, че предложенията, които постъпиха, ще бъдат подкрепени от вас. Трябва да сме единни, въпреки, че си давам сметка, че каквото и да ви предложим, ще го имате за динена кора. Недейте”, призова Десислава Атанасова от ГЕРБ и предложени редакция на текстовете. Първото беше свързано с датата. Вместо 16 декември, тя предложи 1 юли. Второто предложение беше трета точка да отпадне.

На заседанието стана ясно, че главният прокурор е отправил искане да бъде продължено наказателното производство срещу депутата Димитър Аврамов. Мирчев е запознал народния представител с искането, а той е дал съгласието си то да продължи.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.