Става въпрос за фиктивни ремонти на локомотиви и вагони на железниците

Екип от прокурори и следователи влязоха в Централното управление на БДЖ в София. Проверката трябва да установи извършвани ли са злоупотреби от ръководни длъжностни лица. Такъв сигнал е подал служебният министър на транспорта Христо Алексиев. Става въпрос за фиктивни ремонти на локомотиви и вагони на железниците.

 

„Образувано е досъдебно производство съвсем наскоро. Прокурори и следователи проверяват документите. Сигнализирани бяхме от служебния министър за обществената поръчка за ремонт на дизелови локомотиви, закупени през 2005 г. Договорът с фирмата, от която са закупени, е изтекъл, затова от БДЖ подписват нова обществена поръчка, за да се поддържат локомотивите. В доклада, който получихме, има данни за много нарушения. Започнахме проверка, за да установим дали има такива нарушения”, стана ясно на брифинг на прокуратурата.

Събев: Поскъпването на тока се отразява на разходите на БДЖ

В хода на разследването за възникнали и други обстоятелства, които също ще бъдат проверявани от прокуратурата. От държавното обвинение имат съмнение, че ремонтите по сключения договор не са били извършвани, също така, че в договора е записано да се ремонтират едни машини, а са поправяни други. Ще се проверява и дали този изпълнител има право да извършва подобни ремонти. Ще се проверява и дали всички плащания са давани срещу реално изпълнение на договора. Прогнозната стойност за 5-годишен период на действие на договора е 137 001 704,46 лв. без ДДС.

В одитния доклад, който е постъпил в СГП, се съдържат твърдения за множество нарушения при подготовката, сключването и изпълнението на договора, като прокурорите и разследващите органи въз основа на събраните доказателства ще преценят дали нарушенията съставляват престъпления, извършени от длъжностни и/или недлъжностни лица.

„Ще проведем много процесуално-следствени действия. При събиране на доказателства за нарушения, ще привлечем виновните лица към наказателна отговорност. Разследването ще бъде тежко и много обемно”, заявиха от прокуратурата.

Преди седмица по нареждане на министъра на транспорта и съобщенията Николай Събев беше освободен управителят на „БДЖ - Пътнически превози” Любен Нанов.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.