По думите й процесът на стареенето започва отвътре

В Япония учени разработват ваксина срещу стареене. Има ли формула за дълголетие? По темата в студиото на "Твоят ден" говори молекулярният биолог от БАН доц. Милена Георгиева.

"Ваксината въздейства само на остарелите клетки. С нея тялото само ги елиминира и се самоподмладява", разкри тя. 

"Не е достатъчна външната грижа. Сред външните фактори са стрес, нездравословно хранене и  липсата на физическата активност. Забавянето на стареенето е свързано със спирането на съпътстващите процеса заболявания като Алцхаймер, Паркинсон и сърдечно-съдовите. Това е ключовото, не е само суета", обясни доц. Георгиева. 

Японски учени създадоха ваксина, спираща стареенето

По думите й ваксината срещу COVID-19 пък помага за предотвратяване на тежко протичане на болестта, но няма как да ни спаси от заразяване. "Това е фина технология, чрез която тялото само да изработва имунитет. Аз съм ваксинирана, както и дъщеря ми", смята тя. 

Според доц. Георгиева финансовият стимул за пенсионерите не е начин да се мотивира ваксинацията, но хората са объркани и може би това ще им помогне да се решат. "Комуникацията, базирана на наука, смятам за задължителна при правилния избор за здравето", заяви още ученът.

Повече по темата гледайте във видеото.

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.