Искаме да направим конкурса за председател на КЕВР възможно най-открит, заяви депутатът

Управляващата коалиция работи по мерки и мораториумът върху цените на тока, парното и водата може да падне и по-рано от 3 месеца. Това заяви в предаването „Здравей, България” Андрей Гюров, председател на ПГ на „Продължаваме Промяната”.

„Дали сме срок от 3 месеца, който не е задължително да бъде спазен. Целта на мораториума беше да се даде време на правителството да влезе в своите функции, да се види къде има течове и напрежение и как могат да бъдат балансирани. Работи се много по въпроса, подготвят се мерки, когато балансите бъдат вкарани в системата мораториумът може да падне”, заяви Гюров.

КЕВР обяви новата цена на газа

Той призна, че това не е пазарна мярка. „Тя не се използва в нормална балансирана среда. Но ние сме в кризисна ситуация. Нашата система не е достатъчно справедлива и достатъчно правилно регулирана, така че да поеме външните шокове”, заяви Гюров.

От „Продължаваме Промяната” към момента нямат номинация за председател на КЕВР.

„Искаме да направим конкурса за председател на КЕВР възможно най-открит и най-много хора да кандидатстват и да изберем най-правилните експерти”, заяви Гюров.  

„Искаме да направим действащ и работещ регулатор, който да отчита интересите на всички по веригата в тази енергийна система. Ако изберем тези хора и те са независими и почтени хора, те ще могат да работят в интерес на гражданите”, заяви Гюров.

Той каза, че не е виждал писмо от Азербайджан, в което се настоява за търсене на отговорност за изтичане на информация от договора. „Работим в посока не само да не загубим, но и да увеличим доставките на азерски газ, който е 60% по-евтин в момента. Въпросът е как да диверсифицираме системата. Работим за възможности да получаваме по-големи количества газ. Толкова колкото можем да получим при наличната инфраструктура”, обясни Гюров.

„Диверсификация значи да имаме избор, така че колкото по-големи възможности имаме, толкова по-добре”, допълни той.

Относно искането на ГЕРБ ДАНС да разследва изтичането на информация и съмненията на опозицията, че някой иска да фалира „Булгаргаз”, Гюров каза: „Не мога да коментирам използването на службите в един такъв търговски спор”.

Относно обвиненията на опозицията, че управляващите харчат прекалено много, Гюров каза: „Това са донякъде неистини, донякъде манипулиране на истината. Има харчени средства, както са планирани по бюджета. Финансовата система е в много по-добро състояние, отколкото очаквахме”, каза Гюров.

МФ: Хазната ще завърши годината с 4 млрд. лева дефицит

Той обясни, че заложеният от ГЕРБ дефицит за 2021 година бил предвиден да е 4,9 млрд. лева. По предварителни оценки обаче, ще е 4 милиарда, което е по-малък дефицит от заложения от ГЕРБ.

„Тогава беше направен бюджет, при който COVID-мерките да действат до март, нямаше ценови шок с електроенергията и нужда от помощи там, бяха предвидени само 50 лв. добавки към пенсиите, след като през есента получиха 120 лева. Държавата не получи и едни 1,6 милиарда лева, предвидени по Плана за възстановяване и устойчивост. Всичко това беше компенсирано. Не, не сме в криза. Държавата изглежда много добре в този момент”, каза Гюров.

Той коментира и предложението на Слави Трифонов да дадем зелена светлина на Северна Македония за членство в ЕС, но ние да бъдем приети в Шенген и да паднат визите за САЩ.

„Това не са неща, които трябва да се обвързват едно с друго”, каза Гюров. „Не мисля, че това работи добре на международно ниво. Ще работим и за двете да се случат по най-бързия начин”, каза председателят на ПГ на ПП.

По отношение на изказването на военния министър Стефан Янев относно НАТО, Гюров каза, че страната ни е коректен партньор и това е било лично мнение.

 

 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.