Заради пандемията, инспекторите изнемогват с работата

Столичната регионална здравна инспекция отправи спешен призив за набиране на доброволци. Oт организацията признават, че заради пандемията, работата се е удвоила, но броя на екипите остава почти непроменен. Сериозен кадрови проблем отчитат и в други градове на страната. На фона на всичко това - здравните власти заявиха, че рязко завишават проверките за спазване на мерките. А именно, за да успеят да се справят, инспекторите ще разчитат на доброволците.

След 24-часово дежурство като диспечер в логистична фирма, Богомила идва  в централата на Столичната здравна инспекция. Прави го доброволно.  А в сряда, ще изкара на бюро поне 8 часа. Именно тя е лицето зад един от гласовете, които болните с Ковид чуват по телефона, когато им се обадят за карантината. 

COVID-19: Скок в броя на заразените, области се връщат в тъмночервената зона (ОБЗОР)

„Осъзнавам, за разлика от много хора, наистина ситуацията, колко всичко е истинско и колко е навлязъл вирусът. Затова се опитвам да помогна, каквито и въпроси да ми дадат. Чувствам се пълноценна, че съм тук, осъзнавам, че наистина помагам”, категорична е Богомила Михайлова, доброволец в СРЗИ

От инспекцията пък признават – признателни са на всеки, притекъл се на помощ. През декември доброволците са 28.  А призивът им от вторник за още - вече е чут:

 „За 1 ден има 20 нови кандидатури”, твърди Ангел Иванов, СРЗИ.

Ако всички те останат като доброволци, от РЗИ са категорични, че екипите на терен ще могат да се увеличат. И признават – в момента, това се случва трудно и по график. Въпреки увеличения обем на работа, инспекторите са успели да направят над 400 проверки през декември. Именно като разчитат на доброволците като Богомила. Причината – докато те са на терен, на ден тя успява да прозвъни на поне 30 карантинирани и да впише данните им в системата. 

Затягат мерките за влизащи в България (ЗАПОВЕД)

 „След като направя проучването по телефона, въвеждам данните в системата…така се записват данните и да може личния лекар да има достъп, за да нямат хората проблеми с болничния”, посочва Богомила.

Подобна е ситуацията и в другите градове на страната. А във Велико Търново освен от доброволци, изпитват сериозен недостиг и на висококвалифицирани кадри.:

„Засега се справяме, но вече втора година ни е изключително трудно”, твърди д-р Евгения Недева, директор на РЗИ-Велико Търново.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.