Новите случаи на заразяване с COVID-19 са нараснали до над 17 000, съобщават властите

Президентът на Филипините Родриго Дутерте нареди да бъдат арестувани неваксинирани хора, които нарушават заповедите за оставане вкъщи. Целта е да се ограничат увеличаващите се  инфекции с коронавирус, причинени от варианта Омикрон. Тази седмица правителството затегна ограниченията в Манила и няколко провинции и градове.

На неваксинираните хора от 13-милионното население на столицата беше наредено да си останат вкъщи, след като броят на заразените се утрои през последните два дни. Здравните служители заявиха, че се очаква инфекциите да се увеличат още повече през следващите дни и да достигнат своя пик до края на месеца.

"Тъй като това е национално извънредно положение, моята позиция е, че можем да ограничим хората, които не са си направили ваксини. Сега давам нареждане на кметовете да потърсят тези лица, които не са ваксинирани, и просто да ги помолят или да им наредят, ако може, да останат вкъщи. А ако откажат и излязат от дома си и обикалят из общината или навсякъде другаде, могат да бъдат задържани. Ако откажат, тогава длъжностното лице е упълномощено да арестува непокорните лица", заяви държавният глава.

Ваксинацията срещу коронавирус е доброволна в страната с население над 100 милиона души, като досега по-малко от половината население е завършило ваксинацията си.

Дутерте коментира още, че е "ужасен" от големия брой филипинци, които все още не са ваксинирани. "Ако не си направите инжекция, излагате всички на опасност, тъй като вирусът "галопира” в нашата общност, в нашата страна и в света", добави той.

Нови COVID мерки в Австрия

По данни на здравното министерство новите случаи на заразяване са нараснали до над 17 000, което е над три пъти повече от броя на заразените във вторник. С болестта са заразени 2,9 милиона души в страната, от които близо 52 000 са починали. През октомври миналата година, след като инфекциите с коронавирус, причинени от варианта Делта, достигнаха своя връх, правителството разхлаби ограничителните мерки, за да съживи засегнатата икономика. Точно преди Коледа новите случаи на заразяване намаляха до няколкостотин дневно, но се увеличиха отново, когато семейства и приятели се събраха за празниците.

Съгласно по-строгите ограничения, които са в сила до средата на януари, неваксинираните жители трябва да си стоят вкъщи, освен ако не купуват стоки от първа необходимост или не спортуват. Ресторантите, парковете, църквите и козметичните салони ще работят с по-малък капацитет, а присъствените занятия и контактните спортове са преустановени.

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Източник: БГНЕС