Президентът е разрешил да се стреля без предупреждение

И днес продължава стрелбата в центъра на Алмати - най-големият град в Казахстан. Президентът на азиатската държава обяви, че е разрешил на силите за сигурност да стрелят без предупреждение. Касъм-Жомарт Токаев обяви още, че 20 хиляди бандити са атакували главния град Алмати - епицентър на протестите, провокирани от скока на цените на горивата. До момента при безредиците са били убити 18 служители на силите за сигурност и 26 въоръжени нападатели.

Журналист: В Казахстан предстоят смяна на режима и реформи

„Само град Алмати е бил атакуван от 20 хиляди бандити. Техните действия показват ясен план за нападение срещу военни, административни и социални сгради в почти всички региони, добре координирани действия, висока бойна готовност и животинска жестокост”, заяви президентът Токаев.

Държавният глава обвини за бунтовете обучени чуждестранни терористи, но не даде повече подробности. Той отхвърли призивите за преговори с протестиращите с думите: „Какви преговори могат да се водят с престъпници и убийци? Трябва да се справим с въоръжени и обучени бандити, местни и чуждестранни. Точно така, бандити и терористи са. Затова те трябва да бъдат унищожени и това ще бъде направено скоро”.

12 загинали полицаи заради размириците в Казахстан

Опозиционните групи отрекоха обвиненията на властите в тероризъм. По някои данни, силите за сигурност са си върнали контрола върху Алмати, но местни жители се оплакаха, че ситуацията не е никак добра и че е страшно това, което се случи в страната им.

„Това, което се случва е тъжно. Живея в Казахстан откакто съм роден и никога подобно нещо не се е случвало”, коментира местен жител.

Междувременно водените от Русия сили пристигнаха в Казахстан по искане на президента на азиатската държава. Миротворческите сили ще наброяват около 2500 души.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.