Очаква се самолетът им да излети тази вечер

150 българи, сред които бебета и деца, са блокирани от снощи на летището „Франкфурт – Хан”. Причината да не излетят е лошото време в Германия. След закъснението се оказало, че екипажът е надхвърлил максималните часове, в които може да лети. А днес възникна и спор – предложен ли е хотел на пътниците за през нощта.

Хората са прекарали в самолета цяла нощ в очакване да се приберат в България. Това обаче така и не се случило. Обясненията на екипажа били, че самолетът не може да излети заради метеорологичните условия. В следобедните часове със сънародниците ни се срещна консулът във Франкфурт, за да им занесе храна и напитки. Очаква се полетът да се осъществи в 21:15 ч. българско време, а българите смятат да съдят авиокомпанията колективно, настояват и за обезщетение.  

„Казаха ни, че самолетът трябва да бъде размразен. След още един час ни беше съобщено, че пистите са заледени и така до 04.00 ч. Стояхме в машината 8 часа с малки деца”, разказа потърпевшият Росен Стойнов.  

Българи са блокирани с часове на летище „Франкфурт-Хан” (ВИДЕО+СНИМКА)

Със същия полет годеника си чака и Елис Тахир.

„Дали са им вода и фъстъци. Не са могли да слязат от самолета, нямало е персонал на летището”, разказа жената.

„10 часа никой не беше ял и пил. Щели да ни дадат доматени супи. Срам и позор!”, каза друга пътуваща.

Когато слезли от самолета, им било обещано, че ще бъдат настени в хотел. „Оказа се, че няма такова нещо. Няма хотел, излъгали са ни”, обясни Росен Стойнов.

След като прекарват часове наред в самолета, а след това и на летището, сега проблем ще бъдат и PCR тестовете на пътуващите.

„Тестовете ни ще изтекат. Не знам какво ще се случи, когато кацнем в България”, каза друг пътуващ.

В писмена позиция до NOVA от Wizz Air заявиха, че полетът е бил пренасочен поради 6-часовото затваряне на летище „Франкфурт- Хан” заради снегопочистване, което се е отразило и на максималното работно време на екипажа. На пътниците пък било предложено настаняване в хотел. От външното ни министерство обявиха, че оказват съдействие на сънароднциите ни.

При отменен полет в рамките на ЕС пътниците имат право на безплатна храна, напитки и настаняване в хотел. Освен това, всеки има право на обезщетение от авиокомпанията, възстановяване на сумата за билета или пътуване по друг маршрут. Обезщетение не се дължи при извънредни ситуации. Такива са неблагоприятни атмосферни условия, решения на летищата свързани с въздушния трафик, както и рискове за сигурността.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.