Температурите ще паднат под минус 10 градуса

Валежите от през нощта ще продължат и през деня, обхващайки почти цялата страна. Ще вали дъжд, който до вечерта в Западна България ще се примесва със сняг. Студеният вятър от изток ще се усилва, а температурите няма да превишават интервала от 3 до 8 градуса в най-топлите часове.

В планините на Централна и Западна България се очакват обилни снеговалежи над 1000-1200 метра надморско равнище. В по-ниските масиви, както и тези в източните райони валежите ще са от дъжд. Вятърът ще се усилва следобед и вечерта, с което ще има предпоставки за навявания и преспи по проходите. Температурите в топлата част на денонощието ще бъдат между минус 2 и плюс 2 градуса.

През нощта и във вторник валежите почти навсякъде ще са от сняг. Температурите ще се понижат осезаемо, особено в западните и централните райони. Снежната покривка според последните изчисления ще е до към 10 сантиметра в равнинната част на страната и до 30-40 сантиметра в Западна Стара планина, Рило-Родопската област и някои масиви по западната ни граница.

Валежите от сняг още вторник следобед ще започнат да намаляват от северозапад, а от сряда нататък и облачността ще се разкъсва. Времето до четвъртък обаче ще остане студено с дневни температури около нулата. Кулминацията на студа ще е около кукерските ритуали в Пернишко и Кюстендилско. На 13 януари сутринта термометрите ще показват стойности до минус 10 - минус 12 градуса.

Около края на седмицата студът временно ще отстъпи. Слънцето ще надделява над облаците, а валежи не се очакват.

С всички условности на по-дългосрочните прогнози, потенциал за снеговалежи и студено време ще има около 18-19 януари, 23-24 януари и 26-27 януари.

Каква е прогнозата за вашия регион може да видите ТУК.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.