Очаква се доклад "Факти срещу слухове" с анализ по темата за фалшивите новини за пандемията

В "Интернет  общество" имахме цяла кампания, посветена на COVID-19 във Facebook, тя се казва "Факти срещу слухове". Установихме, че има доста голям брой хора, които се появяват и започват да пишат коментари, невярна информация, лъжи, обиди, хвалят едни ваксини и отричат други. Изготвя се доклад по темата и анализът ще излезе до март месец. Тези хора се появяват в 9 часа и след 18 изчезват, което създава подозрения, за някои това е работен ден", това каза в „Твоят ден“ Вени Марковски, председател на Сдружение "Интеренет общество - България".

Според него има хора, които това работят. Той определи дезинформацията като пускане на зловредни слухове, които карат хората да не се ваксинират, също така видеа, съобщения коментари. 

Вени Марковски призова всички българи, които пътуват и живеят в чужбина, да си изкарат електронен подпис, защото без него не може да се работи.

"С него се извършват сделки, но може да се направи така, че и да се плащат данъци в България, както и някой ден да се гласува дистанционно", добави той.

Относно възможността да се гласува дистанционно, Марковски заяви, че е добре е да се съчетае машинното, като дистанционното ще е удобно за българите в чужбина.

"Държавната администрация може много бързо да използва едно разширение на система за домейни, което осигурява сигурност, когато човек отива в даден сайт, да знае, че се работи именно със сайт на държавата. Тази възможност е безплатна", коментира още Марковски.

Специалистът предупреди много да се внимава, когато сме в интернет пространството. 

"Масово децата и студентите не са обучавани как да се предпазват от дезинформацията в интернет", констатира е Вени Марковски.

Целия разговор гледайте във видеото.

Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.