Това обяви министърът на енергетиката Александър Николов

Министерството на енергетиката е готово с проекта за компенсация на битовите потребители за високата цена на газа. Предстои те да бъдат одобрени от Министерския съвет и изпратени за одобрение и от Европейската комисия.

Формулата за компенсации е сложна. Ще включва 50% от ръста на цената за предходния месец, като база се използва последното решение на КЕВР за 48,80 лв. на мегаватчас. Така например, за януари при цена от 133,41 лв. крайната компенсация ще е в размер на 42,31 лв. за мегаватчас.

Все още не е ясно кога ще започне компенсирането на битовите потребители. Амбицията е това да стане със сметките за януари. Според енергийното ведомство за 2 месеца подпомагането ще е за 140 милиона лева.

Красимир Багашки e платил 428 лева за газ за ноември. Само месец по-късно вече плаща 645 лева. Увеличението спрямо миналата зима е двойно. Ако цената продължи да расте Красимир е решил да се отоплява на ток за постоянно. „Тук с нашите заплати е тежко. В момента съм спрял радиаторите и се отоплявам на климатици”, казва той.

Целта на Министерството на енергетиката е потребителите като Красимир да бъдат подпомогнати още при следващите фактури. „Надяваме се, че с януарските сметки ще можем да компенсираме и декември и януари месец”, заяви министърът на енергетиката Александър Николов.

"Булгаргаз" ще предложи на КЕВР поевтиняване на газа

Общо са заделени 200 млн. лв. за помощ на битовите потребители, като отсега е разчетено, че по-голямата част от сумата ще бъде изразходвана. „Целта на това нещо е първо да се даде малко въздух на обществото и на всички, които се отопляват на природен газ и второ - отчитайки пазарните динамики, считаме, че нуждите от компенсации след месец януари ще намалее”, посочи Николов.

Освен компенсациите, Министерството на енергетиката е направило и свои разчети за цената на газа за януари. Според тях „Булгаргаз” и КЕВР не са използвали добре всички механизми и е можело цената да бъде с 5 на сто по-ниска.

„Използването на наличните ресурси и наличните дългосрочни договори, както и на Чирен от страна на „Булгаргаз” можеше да доведе до цена от 107,60 лв. Това показват нашите вътрешни разчети”, посочи Александър Николов.

Другата седмица се очаква Министерският съвет да гласува и помощта за тока за бизнеса в размер на 250 лева за мегаватчас.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.